reklama
reklama

Evžen Korec

generální ředitel firmy Ekospol

Odpovědi respondenta

25. 5. 2023
Trávíte dovolenou v poslední době aktivněji než v minulosti (sport, loď, karavan, poznávání nových lokalit, gastrozážitky, atd.)? Případně proč ano / proč ne a jak konkrétně dovolenou trávíte?
Dovolenou trávím aktivně mezi zvířaty, které jsou mou životní láskou. Ať už u nás na farmě nebo v naší zoologické zahradě v Táboře. Její rozlehlý přírodní areál je jako stvořený k odpočinku, což oceňují i desetitisíce lidí, kteří ji každoročně navštíví. Rád chodím na procházky do přírody se psy plemene cane corso, jejichž chovu se věnuji. Příliš volného času ale nemám, významnou developerskou firmu ani vedení zoologické zahrady nelze opustit na delší dobu. I během dovolené proto často řeším pracovní věci, které je nutné vyřešit okamžitě.
5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
V době, kdy se česká ekonomika nachází ve stavu recese, považuji za zásadní chybu jakékoliv zvyšování daní. Zvýšení daní jen prohloubí současnou recesi a může vést ke krizi. Jedinou cestou pro snížení deficitu státního rozpočtu je realizace vládních úsporných opatření velkého rozsahu, která zatím zcela chybí.
17. 1. 2023
Jak podle Vás může nový prezident pomoci české ekonomice a českému byznysu? Který z dvojice kandidátů tuto představu naplňuje lépe?
Český prezident má jen malé možnosti, jak reálně ovlivňovat ekonomiku. Jednou z mála možností, jak může prezident pomoci, představují podnikatelské mise. Díky svému politickému vlivu může prezident otevřít dveře ke spolupráci v různých zemích, kam by se jinak podnikatelé a firmy z Česka dostávali jen těžko. Který z těchto dvou finalistů prezidentské volby bude podnikatelům více pomáhat, nelze v tuhle chvíli říct.
16. 9. 2022
Jakému imagi se podle vás těší mezi českými podnikateli a manažery svěřenské fondy? Dokážete si představit, že byste i vy založil(a) svěřenský fond k ochraně rodinného majetku či mezigeneračnímu předání vaší společnosti?
Svěřenecké fondy dle mého názoru mají neutrální image. Založení svěřeneckého fondu neplánuji. Evžen Korec - generální ředitel firmy Ekospol
22. 6. 2022
Máte naplánovanou dovolenou? Dokážete se na ní zcela odříznout od práce a máte tip, jak toho docílit?
Dovolenou letos plánuji, stejně jako každý rok. Počítám ale, že i na ní budu jako obvykle dostupný na mailu i mobilním telefonu a v případě potřeby se zapojím do dění v Ekospolu i táborské zoo také prostřednictvím videokonference. Některé aktuální problémy je nutné řešit hned. Myslím si, že pokud má člověk ve vrcholové řídící pozici svou práci dělat opravdu dobře a zodpovědně, tak se od ní nikdy zcela odtrhnout nemůže. To může fungovat jen na nižších pozicích a to navíc jen tehdy, pokud je člověk na dovolené plně zastupitelný.
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Prodeje nových bytů se současná situace na Ukrajině přímo nedotkne. Drtivou většinu bytů kupují Češi, cizinci mezi našimi klienty tvoří jen nepatrný podíl v řádu jednotek procent. Velký problém ale mohou mít dodavatelé staveb, protože české stavebnictví je už mnoho let zcela závislé na ukrajinských pracovnících. Pokud by tito vysoce kvalifikovaní pracovníci hromadně odešli do své vlasti, nová výstavba v Česku by zkolabovala. Češi v dělnických pozicích ve stavebnictví pracovat nechtějí a Ukrajince tak na stavbách nahradit nedokáží.
18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
Ekospol zdražování úvěrů přímo nezasáhne, protože všechny rezidenční projekty financujeme z vlastních zdrojů. Žádné úvěry proto nečerpáme. Dopady však budou nepřímé a obávám se, že zásadní. Takhle radikálně, jako ČNB nereagovala žádná centrální banka v EU ani ECB. Velmi reálně hrozí, že tento krok vážně ohrozí celou českou ekonomiku. Možná se opravdu přibrzdí inflace, ale za cenu obrovského rizika pádu celé ekonomiky do recese či dokonce krize.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Zaměstnanci budou v souladu s aktuálním nařízením povinně nosit respirátory po celou dobu pobytu na pracovišti. Zároveň budeme apelovat na všechny zaměstnance, aby se nechali očkovat. Nařídit to nicméně nemůžeme. Pravidelné testování nyní neplánujeme, přínosy tohoto opatření byly sporné.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Současný výrazný růst cen energií se všech developerů dotkne velmi podstatně, nás nevyjímaje. Růst je natolik velký, že se zdražení cen energií promítne do cen nových bytů. Pocítí ho tak všichni zájemci o vlastní bydlení či investoři do nemovitostí, kteří budou kupovat byt. Ovlivní to i celý český byznys, protože energie mají významný podíl na inflaci, která tak v nejbližší době zamíří vzhůru. To s sebou přinese další zdražování zboží a služeb společně s rychlejším znehodnocováním vlastních úspor držených v hotovosti. Na vyšší výdaje se proto musí připravit všechny domácnosti i firmy.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Vláda by měla omezit byrokracii na minimální míru. Minimálně by měly být také využívány regulace a naopak vysokou podporu by měl mít volný trh s minimálním množstvím omezení. Zásadní prioritu představuje rychlé zajištění fungování nového stavebního zákona. Současný stavební zákon je nejen obrovskou brzdou stavebnictví, ale i celé ekonomiky. Developerský projekt se povoluje 5 let, což zdražuje byty o 10 %. Výstavby infrastruktury jako jsou např. silniční obchvaty měst se zdržují o celá desetiletí.
reklama