Naši předkové mohli získat cukry jen v omezeném množství – ze zralého ovoce nebo z medu divokých včel. Když se ke zdroji dostali, získali evoluční výhodu. Dotyčný měl najednou dost energie na rychlý lov nebo obranu před predátorem. S průmyslovou výrobou cukru vzrostla jeho dostupnost a z výhody se začala stávat past. Chuťové buňky jazyka jsou vysoce citlivé na sladkou chuť a v mozku vyvolává konzumace cukru velice příjemné pocity. Když má člověk tu možnost, chce zpravidla jíst sladkého více a více. Přibývá tak na váze a ohrožuje své zdraví.
Experimenty Serge Ahmeda z francouzského centra CNRS před časem ukázaly, že na sladkém může vzniknout za určitých okolností ještě silnější závislost než na kokainu. K největšímu zlomu tímto směrem došlo s nástupem a masovým rozšířením slazených nápojů. Jejich obliba rostla zejména v posledních dvaceti letech. „Cukr v koncentrované tekuté podobě se velmi rychle vstřebává do těla a vyvolává intenzivní metabolickou odpověď, která sama o sobě může vést například k rozvoji vysokého krevního tlaku,“ vysvětluje Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Zároveň cukr v tekuté podobě narušuje zubní sklovinu a výrazně přispívá ke vzniku zubního kazu. „Tekutiny také nevyvolávají pocit sytosti, nedochází tedy ke snížení příjmu energie z potravin. Sníme pořád stejně, ale k tomu ještě vypijeme sladký nápoj, což pak velmi výrazně přispívá k rozvoji obezity,“ doplňuje.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Eva Hníková
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



