Běhání Šest bodů, ve kterých jsem se mýlil v běhu a stravě. Vědec a hobby maratonec v jednom radí, jak na to 6 minut čtení Neexistuje jiný sport, který by mohl kdokoliv dělat prakticky kdykoliv, než běh. A třeba občas i závodně. Spousta lidí si přitom myslí, že před...
Proč nedávat malým dětem sladké? Poškodí jim zdraví v dospělosti, ukazuje dlouhodobá studie 5 minut čtení Spotřební daň na slazené nápoje zavedlo zatím třináct států EU. Česko novou legislativu připravuje. Mohla by vynést 2,7 miliardy korun. Ještě...
Stravovací návyky Přestaňte hltat. Snížíte riziko obezity i srdečních onemocnění 6 minut čtení Studie ukazují rozdíly mezi prospěšnými a škodlivými stravovacími návyky. Radí víc žvýkat a nerozptylovat se při jídle četbou, zvuky ani hrami.
Připravit, uvařit, nakrmit a pak celé odznova. Přitom se opakovat co nejméně 6 minut čtení Odbavit 6500 strávníků během čtyř hodin se zdá být rekordem podobně jako 365 dnů v roce vydávat desítky speciálních dietních pokrmů,...
Bez ochutnání císařského trhance z Tyrolska neodjíždějte, říká český vítěz gastroolympiády 4 minuty čtení Více než dva roky pracoval Dominik Unčovský v jednom z nejlepších hotelů světa v Kitzbühelských Alpách. Začínal jako přípravný kuchař, postupně...
Ani plná hospoda nemusí znamenat zisk. Zdražení nese riziko, že lidi už nepřijdou, říká Zdeněk Pohlreich 14 minut čtení V restauracích chybí personál, odborné školství neumí vychovat dobré kuchaře a restaurace se teď ke všemu musí vyrovnávat s dramatickým růstem...
Globální rizika Jídla je dost, svět přesto hladoví. Změnit to mohou sklady či genetika 10 minut čtení Od roku 2017 na Zemi opět rostou počty lidí trpících nedostatkem stravy. Loni se zvýšily ceny potravin ve světě na rekordní úroveň.
Odpadové hospodářství Jak neplýtvat jídlem? Rajčata či citrusy do lednice nepatří, dívejte se, kde leží v obchodě 7 minut čtení Navzdory zvyšujícím se cenám potravin lidé nepřestávají plýtvat jídlem. Přitom by stačilo změnit některé návyky a zákony, aby se situace výrazně...
Udržitelná společnost Jídlo − zkáza lidstva? 2 minuty čtení Každý rok se ve světě vyprodukuje 42 až 55 miliard tun oxidu uhličitého a toto číslo stále stoupá. Více než čtvrtinu těchto emisí má na svědomí...
Čechům se zalíbilo zelené jídlo, populární jsou steaky, burgery i párky bez masa. Trh s těmito produkty roste o desítky procent 5 minut čtení Člověk je od přírody všežravec a už po několik tisíciletí tvoří podstatnou část jeho stravy maso. V regálech obchodů se ale poslední dobou...
Jídlo doby covidové aneb Kolotoč hladových okének, rozvozů a krabiček 5 minut čtení K snídani palačinky, k obědu polévka a kuře s bramborovou kaší, k večeři těstoviny se sýrovou omáčkou. Příprava takového denního menu zabere i...
Jídlo až do domu: naděje, jež se zatím nenaplnily. Místo dovážky si lidé spíš vařili 6 minut čtení Mohla z toho být ideální situace: Karanténa zavře lidi doma, spojení mezi zákazníky a jejich oblíbenými restauracemi budou obstarávat služby...