Exotický byznys rozjíždí pražský start-up Sens. Spoléhá totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu, přesněji ze cvrčků. Podle jeho zakladatelů a majitelů − Radka Huška a Daniela Vacha − to dává smysl nejen ekonomicky, ale i z pohledu ochrany životního prostředí. Cena této bílkoviny postupně klesá a výrobky z ní se stávají konkurenceschopnými. Zároveň je chov cvrčků k přírodě podstatně šetrnější, než je tomu u dobytka či drůbeže. Zatím firma nabízí především proteinové tyčinky. Až se jednou Češi a Evropané přestanou hmyzu na svém jídelníčku štítit, půjde třeba i o párky.
Inspirace knihou
"V létě roku 2015 se nám dostala do ruky publikace OSN Jedlý hmyz, která shrnovala dosavadní výzkumy týkající se hmyzu jako jídla. Vyzdvihovala ho jako vynikající zdroj bílkovin a nám bylo divné, že tu žádné takové potraviny v regálech obchodů nevidíme," říká šestadvacetiletý Radek Hušek. Od zamyšlení, proč tomu tak je, už nebylo daleko k vyhledání dalších informací, ke konzultacím s biology a k propočtům. A nakonec k rozhodnutí rozjet vlastní podnik založený na chovu cvrčků, které si oba studenti ekonomie vytipovali jako nejvhodnější. "Viděli jsme v tom příležitost. Směr, který nám dával smysl jak po stránce sociální, tak ekonomické. A právě s touto myšlenkou jsme založili Sens," dodává Hušek.
První peníze do podniku vložili sami, z našetřených úspor a z prodeje předchozího projektu. Dalších 350 tisíc korun získali při crowdfundingové kampani od budoucích zákazníků. A hlavně se koncem roku 2016 spojili s inkubátorem UP21, za kterým stojí miliardář Karel Janeček. UP21 do společnosti Sens vložil většinu z 25 milionů zatím investovaných korun. V prostorách inkubátoru v pražském Karlíně vedení Sensu zároveň úřaduje. Letos firma se 14 zaměstnanci − polovinu jich má doma, polovinu v zahraničí − chce dosáhnout tržeb ve výši kolem 25 milionů korun. A v těchto dnech, kvůli plánované expanzi do zahraničí, hlavně do Skandinávie, Velké Británie a do německy mluvících zemí, hledá start-up podporu dalších investorů v řádech desítek milionů korun.
Na začátku bylo zamyšlení, proč jídlo z hmyzu není na pultech obchodů, když je podle OSN tak výživné a zdravé.
Sens byl založen ve Velké Británii, protože tam byla vůči výrobě potravin z hmyzu vstřícnější legislativa. "V České republice jsme nejdříve museli jednat s resortem zemědělství. Výsledkem byla změna ministerské vyhlášky a některých veterinárních ustanovení. Což nově umožňuje také v Česku zpracovávat dva druhy cvrčků a také moučné červy a sarančata. A tak se naše finální výroba rozběhla tady," vysvětluje osmadvacetiletý Daniel Vach.
Klíčovým výrobkem je od roku 2017 proteinová tyčinka, v níž je v podobě mouky 180 cvrčků. Na tyčinkách si společnost vybudovala jméno jak doma, tak v zahraničí. Sens je dodává nejen prostřednictvím svého e-shopu, zdravých výživ a fitness tělocvičen, ale také přes partnery, jako je outdoorový řetězec Hudy nebo prodejny s potravinovými doplňky Vitaland.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Josef Pravec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



