Gastronomie Jak vykrmit brouka. Češi vylepšují hmyzí potravu, aby byla výživnější 6 minut čtení Potemníci nebo cvrčci mohou lidskému tělu dodat potřebné bílkoviny. Jejich chov je výrazně ekologičtější než chov kuřat, prasat či skotu.
Alternativní potraviny Protein z cvrčků, sarančata v sušence – nové jídlo se šíří 4 minuty čtení Chovat hmyz pro výrobu potravin je udržitelné a úsporné. Regulace takové produkce se postupně mění a zpřesňuje.
Včela je základ života, bez ní lidstvo nefunguje, říká podnikatel a nadšený včelař Adam Rožánek 3 minuty čtení Na včelí bodnutí je alergický a jeho rodina je včelařením naprosto netknutá. Přesto si podnikatel Adam Rožánek k medonosnému hmyzu nedávno našel...
Invaze zabijáckých sršní z Asie představuje pohromu pro včely a nebezpečí pro lidi 5 minut čtení Po koronaviru se z Asie šíří další pohroma, tentokrát v podobě útočných sršní. Zatímco sršeň čínská postupuje Evropou, sršeň mandarínská se...
Ekonom Pražský start-up Sens chce Evropany naučit jíst cvrčky. Dává to smysl jak po stránce sociální, tak ekonomické, říkají zakladatelé 6 minut čtení Exotický byznys rozjíždí pražský start-up Sens. Spoléhá totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu, přesněji ze cvrčků. Podle jeho zakladatelů a...
Ekonom Notebook Miloše Čermáka: Hmyzokalypsa se blíží?!! 3 minuty čtení Ten titulek zněl: "Hmyz vymírá a může to způsobit kolaps celé přírody." Vyšel v britském Guardianu a záhy ho převzala většina světových médií....
Ekonom Sloupek Jana A. Nováka: O mravencích a lidech 2 minuty čtení Mraveniště je záhada evoluce: jak se mohli tvorové s nepatrným zauzlením neuronů místo mozku dopracovat ke "zřízení", které vypadá jako lidský...