Alternativní potraviny nemají v současné době samostatnou právní regulaci. S ohledem na to musí výrobci dodržovat obecné požadavky potravinového práva. Ty vycházejí ve velké míře z unijní legislativy, konkrétně z nařízení o takzvaných nových potravinách (novell food). Mezi nimi jsou už rozšířené rostlinné náhražky masných a mléčných výrobků a nyní čím dál častěji také produkty vznikající zpracováním hmyzu. Než je výrobci dostanou na trh, musí urazit poměrně dlouhou cestu. Konkrétní kroky závisí na tom, o jaký druh se jedná. „Pro využití hmyzu v potravinářské výrobě je zapotřebí schválení od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),“ potvrzuje Lukáš Havel z advokátní kanceláře bnt attorneys in CEE.
Žádost o autorizaci nové potraviny se podává přímo Evropské komisi prostřednictvím elektronického systému a schvalovací proces je poměrně složitý. „Může trvat až jeden rok. EFSA analyzuje rizika a zjišťuje, zda konzumace není nebezpečná,“ vysvětluje advokátka Tereza Dvořáková z advokátní kanceláře Peyton legal.
Dvojí možnost registrace
Pokud žadatel zvolí variantu „bez ochrany dat“, po schválení může stejnou potravinu přihlásit kdokoli další. Na výrobky s ochranou dat může majitel povolení vydávat licence.
Vedle Státní veterinární správy dohlíží na hmyzí potraviny i Státní zemědělská a potravinová inspekce. Nejdřív je ale nutné získat pro jejich výrobu evropské povolení. Může to trvat až rok.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Adéla Nekvasilová
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



