Minipivovar bývalého sládka Plzeňského Prazdroje Josefa Krýsla na okraji Plzně není jednoduché najít. Sídlí v přízemí rodinného domu a na fakt, že tu vaří pivo jedna z nejznámějších postav současného českého pivovarnictví, ukazuje jen nápis Beer na dodávce zaparkované u vjezdu. Po vstupu na dvorek je už jasno: logo pivovaru visí i nad dveřmi garáže, z níž se line typická vůně sladiny.
"Podařilo se nám uvařit velice lehký a pitelný Ale. Zkombinovali jsme český slad s americkým chmelem citra a výsledkem je Nevada Ale," nalévá na uvítanou Josef Krýsl sklenici piva s typickou citrusovou vůní. Vysvětluje, že záměrem bylo uvařit nápoj, po kterém se v letním horku člověk rychle neopije, ale který je zároveň voňavý a má plnou chuť a hořkost. V malé místnosti mezitím panuje čirý ruch: Krýslův syn Petr pracuje na další várce. "Syn má pivovarnické vzdělání a hrozně ho to baví. Jsem rád, že tím mám vystaráno o nástupnictví," pochvaluje si Josef Krýsl.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později