reklama
reklama

Petr Kocian

generální ředitel NeoVize Group

Odpovědi respondenta

5. 5. 2023
Zklamala vás v něčem současná vláda? Co byste jí vytknul/vytknula? Volil/volila jste některou ze stávajících vládních stran? Hodláte ji volit i v příštích volbách?
Současná vláda je, i přes své nedostatky, nesrovnatelně lepší než vlády, kterých se účastnil Andrej Babiš. Zahraniční politika a prezentace vlády je výborná.
Problémem je komunikace vlády a velmi pomalé reakce na domácí problémy. Je zjevné, že Petr Fiala velmi bojuje o konsenzus a zabráněním sporům v koalici. Chybí mi jasnější idea domácí politiky a boj s deficitem státního rozpočtu. Vláda se snaží neztrácet voliče a působí nedůrazně. Je třeba zefektivnit stát a snížit stavy úředníků.
Vládní koalici jsem volil a zatím to vypadá, že některou z jejích stran budu volit i příště.
24. 2. 2022
Jakým způsobem se vašeho byznysu dotkne invaze Ruska na Ukrajinu? Jak dlouhodobé následky pro vaši společnost to může mít?
Ruská agrese se našeho provozu dotkne hlavně nepřímo. Ale to jen za předpokladu, že se konflikt nerozhoří a Rusové se nerozhodnout zaútočit i dále na západ. Každopádně nás poškodí nestabilita kurzu koruny, růst ceny energií a pravděpodobně i tlak na růst cen všech vstupů. Taktéž lze předpokládat, že situace zatíží psychiku všech nás. Na ruskou agresi by EU, NATO a ČR měli odpovědět velmi rázně včetně vojenské podpory Ukrajiny.
18. 11. 2021
ČNB již dvakrát radikálně zvýšila základní úrokovou sazbu. Jak moc vaši firmu zasáhne zdražování úvěrů?
Úvěrování v českých korunách nevyužíváme, takže žádný negativní dopad zdražení úvěrů na nás mít nebude. Očekáváme, že by se růst úrokové sazby měl promítnout do úročení vkladů. Samozřejmě se ale obáváme rostoucí inflace, která se do našich nákladů bude promítat velmi výrazně.
20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Pojďme už epidemii Covid-19 ukončit. Aktuálně nás trápí vlna nachlazení a horeček, která vyřadila cca 30% personálu a s COVID-19 nemá nic společného.
Naprostá většina našeho personálu je očkovaná, takže se snažíme hlavně posilovat imunitu našich kolegů pomocí vitamínů a čerstvého ovoce na pracovišti.
14. 10. 2021
Jak se vás osobně, či vašeho podniku dotkne zvýšení cen energií?Co to podle vás bude znamenat pro český byznys?
Je to velmi nepříjemné. Růst cen energií je prudký a nečekaný. Náklady nám rostou a současně je nejsme schopni promítnout do cen, protože ty ve zdravotnictví tvoří ministerstvo zdravotnictví pomocí úhradové vyhlášky.
Ceny energií jsou další ranou po covidových omezeních, růstu cen surovin a materiálů, růstu mezd a nedostatku personálu. Obávám se zásadního "zaseknutí" celé ekonomiky.
Na všem zlém je ale vždy něco dobré. Vysoké ceny energií mohou motivovat k úsporám.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Volby dopadly nad očekávání dobře. Těším se, že skončí obdobní morální marasmu a ekonomického hazardu.
Je třeba se soustředit na stabilizaci státního rozpočtu, snížení počtu státních úředníků a celkové zeštíhlení státu, digitalizaci, výstavbu infrastruktury, skutečnou podporu vzdělávání a investice do vědy.
Součástí těchto kroků by mělo být i postupné zjednodušování legislativy a eliminace byrokracie.
Nelze opominou i řešení sociální problémů, dostupného bydlení podporu chudých regionů - zejména celé krušnohorské pohraničí, ústecko a severní Morava.
22. 5. 2020
Co si myslíte o poslaneckém návrhu, že by obchody musely nabízet až 85 procent potravin českého původu?Jak jinak a případně lépe by podle vás měl stát podpořit všechny české podnikatele?
Je vidět, že je v nás komunismus hluboce zakořeněn. Zákazy a příkazy jsou první volbou. Zmíněná povinnost je nesmysl. Je potřeba motivovat spotřebitele a vytvořit podmínky pro producenty a prodejce, které je budou motivovat k upřednostnění domácí produkce.
Možné způsoby podpory: snížení nákladů práce, daňové úlevy českým menším/lokálním producentům, kontrola kvality českých potravin, podpora lokální spotřeby. Rozumně propagovat české potraviny a měnit návyky spotřebitelů.
11. 4. 2020
Co vám osobně v čase koronaviru nejvíce chybí a čeho se nedostává, a to nejen po stránce hmotné?
Chybí mi zejména možnost svobodného pohybu, cestování, možnost plánovat na déle než týden a kontakt s kolegy z našich poboček u nás i na Slovensku. Nedostává se mi práce, která byla před epidemií. Nedostává se mi moudrosti vládních představitelů, kteří tápou při řešení epidemie. Chybí mi plán na financování zdravotnictví, plán cílené a účinné podpory podnikatelům, plán na soběstačnost ČR v oblasti ochranných pomůcek a potravin, plán na ochranu rizikových skupin. Nedostává se mi rozumného optimismu v médiích a od politiků a zájmu vládních činitelů o doporučení pro řešení dopadů epidemie.
24. 3. 2020
Jak se vám v době karantény osvědčila ve firmě práce z domova? Pozorujete například pokles výkonnosti zaměstnanců na home office, zejména těch, kteří v tomto režimu nikdy nepracovali?
Ve zdravotnictví je práce z domova prakticky nemožná. Home office je při dlouhodobějším uplatnění pro běžnou administrativu nevhodný a snižuje výkonnost. Z krátkodobého hlediska se může efekt práce z domova jevit jako pozitivní, ale mnohdy se jedná jen o zdání. Práce z domova je obecně vhodná jen pro vybrané druhy práce (IT, svobodná povolán, obchodnícií atd.) nebo pro vybrané jedince.
5. 2. 2020
1) Jaké zákony by Česko mělo změnit, aby zlepšilo podnikatelské prostředí?
2) Jaké zákony přijaté v poslední době podle vás nejvíce přispěly ke zlepšení podnikatelského prostředí?
1) Zákonník práce, zákony o daních z příjmu, zákon o DPH, živnostenský zákon, zákon o evidenci tržeb, stavební zákon. Zákony by se měly začít rušit.
2) Nějaký zákon přispívající ke zlepšení podnikatelského prostředí byl v poslední době v ČR přijat?
reklama