reklama
reklama

Dluhopis (jiným názvem též obligace, či anglický výraz bond) je cenný papír zavazující emitenta (subjekt, který dluhopis vydal) splatit majiteli dluhopisu určitou peněžitou částku a také příslušný úrok ve vyznačeném termínu (době splatnosti).

Na rozdíl od akcie zajišťuje tento druh cenného papíru předem stanovený finanční výnos (kupón). Ten nese s určitou pravidelnou časovou periodou.

Kupón je většinou stanovený jako procentní poměr k nominální hodnotě dluhopisu. Z toho vyplývá hlavní riziko tohoto instrumentu. Pokud se změní úrokové sazby, změní se i cena, za kterou lze prodat či nakoupit tento cenný papír. Cena se vypočítává diskontováním, tedy přepočtem budoucích výnosů na současnou hodnotu investice s použitím odhadnuté výnosové míry (diskontní míry). Vnímání úrokových měr, kterými se cena diskontuje, ovlivňuje právě riziko. U dluhopisů se jedná především o úrokové riziko. Cenu jako i jiné finanční instrumenty ovlivňuje kromě rizika i likvidita.

Dluhopisy se převážně obchodují na mimoburzovním trhu, kde si jednotlivé strany obchodu přímo mezi sebou sjednávají podmínky obchodu. Mimoburzovní obchodování s sebou přináší určitou netransparentnost, jelikož kontrakty nejsou standardizované a nikde se uskutečněné obchody nezobrazují.

Dělí se podle několika kritérií, nejčastěji jsou dluhopisy děleny podle rizika, emitenta, doby splatnosti a podle způsobu úročení.

Rozdělění dluhopisů

1. Podle splatnosti:

  • Pokladniční poukázky - doba splatnosti kratší než jeden rok
  • Krátkodobé - doba splatnosti do 5 let
  • Střednědobé - doba splatnosti 5 - 10 let
  • Dlouhodobé - doba splatnosti větší než 10 let

2. Podle emitenta:

  • Státní dluhopisy

Tento typ dluhopisů je charakterizován nižším úrokovým výnosem (kupónem), ale i nižším rizikem, které je spojeno s možným bankrotem státu. Obecně platí, že státní dluhopisy mají nízkou míru rizika, proto jsou mezi investory populární. Státy, které jsou vnímány jako rizikovější, musí přilákat investory tím, že platí vyšší úrok kvůli rizikové přirážce.

  • Korporátní dluhopisy (podnikové)

Vzhledem k náročnosti procesu uvedení primární emise na trh, vydávají podnikové obligace pouze velké a známé společnosti nebo banky s dobrým ratingem. Obecně se jedná o dluhopisy s vyšším výnosem a vyšším rizikem než-li dluhopisy státní. Občas je kromě korporátních dluhopisů používán i název bankovní dluhopisy, ale jde pouze jejich podmnožinou se specifickými možnostmi.

  • Komunální dluhopisy

Emitentem těchto dluhopisů je územní samosprávný celek. Takovéto dluhopisy jsou zajištěny buď daněmi, což znamená, že úrok je splácen z vybraných daní, anebo konkrétním projektem, tedy kupón se vyplácí z určitých projektů, jako je mýtné na dálnici či poplatky ze sportovních akcí.

3. Podle typu kupónu

  • Bez kupónu

Tzv. zero bond se emitují s diskontem vůči nominální hodnotě a celý výnos (nominální hodnotu) vyplácejí až v době splatnosti.

  • S pevným kupónem
  • S variabilním kupónem

4. Další typy dluhopisů

  • konvertibilní dluhopisy – kromě klasických práv je s tímto dluhopisem spojeno i právo na výměnu (konverzi) tohoto instrumentu na akcii v době splatnosti. Vzhledem k této možnosti se v průběhu životnosti dluhopisu chová jinak i jeho vnitřní hodnota/cena.
  • prioritní dluhopisy – prioritní dluhopis dává majiteli právo na přednostní úpis akcií dané společnost.
  • podřízené dluhopisy – tento zvláštní typ dluhopisu představuje jistou nevýhodu, pokud emitent zkrachuje. Pohledávky za tímto typem dluhopisů jsou uspokojeny až jako poslední.
  • svlečené dluhopisy – vznikají z klasického dluhopisu, který je rozdělen na dvě části. Na příjem v podobě kupónu je vydáván anuitní dluhopis a na jistinu pak diskontovaný dluhopis (s nulovým kupónem).
  • vypověditelné dluhopisy – dluhopis je možné za určitých podmínek předčasně splatit či naopak požadovat jeho předčasné splacení
  • perpetuitní dluhopisy – takové nemají stanovené datum splatnosti
  • naturální dluhopisy – jsou ne často používaným typem dluhopisu, jehož kupónové platby probíhají v určité komoditě, nebo jde o oprávnění k výhodné koupi
  • dluhopisy s odloženou platbou – tyto dluhopisy během prvních let nenesou žádný kupón
dluhopis cnb ilu
5 minut čtení
1. Lodí s plynem je moc, terminály LNG nestíhají Foto: Reuters Desítky lodí se zkapalněným zemním plynem (LNG) krouží kolem pobřeží Španělska a...
5 minut čtení
Snaha uložit peníze na vysoký úrok a ochránit je tak před inflací zvyšuje nebezpečí, že lidé při pořizování cenných papírů naletí podvodníkům a...
reklama