reklama
reklama

Jindřich Fikar

majitel čokoládovny Fikar

majitel čokoládovny Fikar

Odpovědi respondenta

6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Spokojen jsem velmi. Vyšlo úplně všechno co vyjít mohlo. Dokonce, ale to fakt není důležité, jsem vyhrál v sázkové kanceláři, kde jsem tipoval , že Babiš volby nevyhraje. I ti Piráti nebudou tolik zlobit, Musí dojít k důsledné deagrofertizaci politiky a ideálně ministerstvo vnitra svěřit právě Pirátům. Ať se vyřádí na Babišovi a ostatním dají pokoj. Pan Fiala je velmi slušný člověk a určitě naši zem povede velmi zodpovědně a dobře ! A nejdůležitější je vyčistit azkorumpovanou státní zprávu. Ideálně všechny vedoucí pozice znovu obsadit ve výběrových řízeních .
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Stát už toho nařídil tolik, že každý další zákaz je další otrávená kapka v moři byrokracie. Stát už dnes může všechno, jenom se to tak neví a zákazy se nevymáhají. A sám stát reálně nemusí nic. Fakt je takový, že když policajt bude chtít a vy nebudete mít za zadkem tlupu právníků, nepřejdete správně ani silnici. Stát vám může poslat do domu Úředníka, zabavit vám bez soudu libovolné množství peněz dle Úředníka, na Úředníka nesmíte zvýšit pod pokutou hlas......... ale použitelný Zákon napsat nedovedou . No , máme se na co těšit. Jak by řekli v Pánu prstenů.... Nastává čas Úředníků.....
3. 12. 2020
Jakou letos vydanou knihu byste doporučili čtenářům Ekonomu? Proč zrovna tuto? Máte tip i na nějaký podcast?
Mám rád sci fi a fantasy. Budoucnost je bohužel docela předvídatelná a o současnosti se bude psát podle toho, kdo tu knihu bude povolovat . Dotisk knihy Stáčení temného piva od Tima Powerse je o pivovaru ve Vídni , kde Západ s pomocí magie a křesťanství porazí Východ při boji s islámem v roce 1529. Je psaná čtivě, z pohledu sympatického žoldnéře. Sám ji mám třikrát ( fakt hodně čtu) , kdybych ji někde ztratil. A dá se lehce pochopit nesoulad mezi těmi, kdo mají zkušenost s islámem a těmi na mapě kousek dál.
25. 11. 2020
Pandemie ovlivnila způsoby, jak budou podniky děkovat svým zaměstnancům za práci v uplynulém roce. Jak letos řeší vánoční dárky a večírky vaše firma? Jak bude lidem dárky doručovat, pracují-li z domova?
U nás v Čokoládovně vyrábíme do celého světa prakticky jenom dárky . Loni jsme zaměstnancům dávali vstup do wellness, letos si každý vybere něco z katalogu od firmy Bushman, taky to mají všechno zavřené a tradičně Vánoční, čokoládovou figurkovou kolekci. Jinak všichni víme , že ideální dárek je čokoláda :-) !
Večírek máme předběžně domluvený, ale kdo ví co s tím číňanem bude .
23. 10. 2020
Česko se zařadilo mezi země s největším přírůstkem počtu případů onemocnění covid-19 na světě. Dominuje i ve statistikách úmrtí. Vnímáte to jako stigma při jednání s vašimi zahraničními partnery? Muže to podle vás do budoucna poškodit obraz České republiky?
V Čokoládovně máme vrchol roku a měli bychom, jako každý rok, vydělat na příští sezónu. Teď , 28.10 , kdy máme normálně absolutní výrobní špičku se zakázky z celé Evropy zastavily. Co taky chtít po nejhorší zemi na světě. Myslím že obraz naší republiky , se už pokazit víc nedá , takže ke zhoršení nedojde :-)
19. 6. 2020
Máte vzhledem k pracovnímu vytížení čas na kulturu? Čtete knihy, chodíte do divadel, kin, galerií, jezdíte v Česku na kulturní a hudební festivaly a po památkách?
Snažil jsem se co nejvíc pohybovat po městech v době kdy byl čínský virus na vrcholu "popularity" . Prázdný města , v několika výrazně slevněných hotelech jako jediný host. Dokonce mě v jednom fakt velikém v Praze jako jediného na noc zamkli. U Hrocha , Tygra , Jelínků výborně uleželá Plzeň ! Prostě paráda ! To už , snad , nikdy nezažijeme.
29. 5. 2020
Změní pandemie trend rostoucích mezd a benefitů na pracovním trhu v Česku?Lze očekávat, že zaměstnanci nebudou mít takové nároky, budou si práce více vážit a firmy budou mít při hledání lidí větší výběr?
Po každé krizi dojde k většímu sladění potřeb zaměstnanců a zaměstnavatelů. Neznám zaměstnavatele, který by nad některými nároky nově přijímaných zaměstnanců nekroutil hlavou. Tihle cestující za extra výhodami teď budou bez práce . No a těch stálých, pracovitých a loajálních si každý rozumný zaměstnavatel vážit bude tak, jak si jich vážil před čínským virusem. Zrovna teď jsem domlouval bruslení pro naše zaměstnance a jejich rodiny v naší kuřimské hokejové hale. Mzdy jsme nesnížili, nikoho nepropustili a proto nic nedostali :-). O moc lepší výběr kvalitních lidí nebude. Možná krátkodobě ano.
5. 2. 2020
1) Jaké zákony by Česko mělo změnit, aby zlepšilo podnikatelské prostředí?
2) Jaké zákony přijaté v poslední době podle vás nejvíce přispěly ke zlepšení podnikatelského prostředí?
1) Nevím ani o jednom za posledních 6 let, který by se změnit neměl.
2) Jak se zasměji, hned se mi zlepší nálada. Díky za dotaz !
29. 11. 2019
Co dělat, aby Česko i za 30 let zůstalo vyspělým státem?
1.Za každý nový zákon, tři zrušit.
2.Úředník odpovídá za způsobenou škodu do výše škody.
3.Pokud úředník nerozhodne ve lhůtě dané zákonem, znamená to automaticky souhlas.
13. 9. 2019
1) Rozumíte jazyku, který používají právníci?
2) Nezpůsobuje vám komplikované právní vyjadřování problémy ve vašem byznysu?
3) Co by mohli právníci udělat pro to, aby právo bylo srozumitelnější?
1) Dřív to šlo,to jsem s právníky i diskutoval a měl i pravdu. Dnes už to tak moc nejde.
2) S obchodními partnery spory nemáme,jenom s úředníky a státem a do toho už právníkům nemluvím, jenom chystám podklady.
3) Právníci nic, byli by bez práce :-)
reklama