reklama
reklama

Ladislav Brázdil

generální ředitel Závodů lehkých konstrukcí Loštice (ZLKL)

Odpovědi respondenta

20. 10. 2021
Jaká konkrétní opatření máte v podniku připravená pro eventuální další vlnu covidu-19?
Již v létě jsme naše zaměstnance motivovali k tomu, aby se nechali očkovat. Dáváme odměny v podobě potravinových doplňků, našim cizincům jsme domluvili hromadné očkování u obvodní lékařky, jelikož sami se báli využít nabídky veřejného očkování. Dále budeme dodržovat nařízení vlády. Naše pozornost se nicméně upíná k závažnějším rizikům, které vyplývají z ekonomické situace, naše preventivní opatření jdou tedy např. do oblastí nákupu, abychom neohrozili výrobu nedostatkem zdrojů.
6. 10. 2021
Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Na jaké priority by se měla příští vláda soustředit, aby se v Česku žilo a podnikalo lépe?
Jsem určitě spokojen. Čekal jsem, že v koalici s SPD bude mít ANO méně křesel, ale že volby prohraje i jako strana bylo spíš mé přání, než že bych tomu věřil. Příští vláda by měla narovnat pokřivení, která se tu v posledních letech udála, zasadit se opět o nestrannost médií, snížit korupci, která je nyní v podstatě centralizovaná, zastavit neoprávněný tok EU peněz do koncernu. Dalších témat je hodně, mě by např. potěšilo, kdyby vláda reflektovala na aktuální situaci na pracovním trhu a umožnila flexibilnější a jednodušší přísun zahraničních pracovníků do ČR.
22. 4. 2021
Byli byste pro to, aby všichni podnikatelé včetně živnostníků museli povinně mít datovou schránku? Je vhodné, aby jim stát tento způsob komunikace nařizoval zákonem?
Je to vytržené z kontextu. Komunikace se státní správou není koncepčně vyřešená, dokud datová schránka není jednoduchý nástroj pro komunikaci se všemi úřady (s příjemným uživatelským rozhraním), nedává smysl to chtít po všech, vč. živnostníků. Pokud to bude zjednodušovat život, většina podnikatelů a živnostníků na tento typ komunikace stejně přejde sama. Povinnost datové schránky pro všechny má ještě čas.
25. 11. 2020
Pandemie ovlivnila způsoby, jak budou podniky děkovat svým zaměstnancům za práci v uplynulém roce. Jak letos řeší vánoční dárky a večírky vaše firma? Jak bude lidem dárky doručovat, pracují-li z domova?
Vánoční večírek jsme zrušili, doufáme, že si společné setkání vynahradíme v létě. Místo večírku dostanou zaměstnanci o něco více dárků, budou to pozornosti, které zpříjemní vánoční svátky. Předávat je budeme osobně v práci, jelikož většina zaměstnanců do práce chodí i nadále, jsme výrobní firma, nejde to jinak. U všech, kteří jsou v karanténě, nemocní nebo na home office, budeme improvizovat ve způsobu doručení. Mnoho zaměstnanců bydlí v blízkém okolí, takže se Ježíškem může stát každý z nás :).
11. 6. 2020
Vyhovuje fungování vaší společnosti současná podoba zákoníku práce, nebo vaši společnost nějakým způsobem brzdí?Jaké změny v zákoníku práce byste uvítali (i s ohledem na zkušenosti z koronavirové pandemie)?
Zákoník práce ve snaze chránit zaměstnance neumožňuje využití nástrojů, které by naopak mohly více chránit zaměstnavatele. Dále tu máme vysoké náklady vznikající při rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. To vše vede k nízké pružnosti firem, které si velmi dobře rozmyslí, jestli vypíšou nové pracovní místo či nikoli. Pokud např. v USA mohou propustit pracovníky v podstatě obratem, stejně tak rychle je mohou zase nabrat, až překonají těžké období. Na trhu tak fakticky zůstane mnohem více pracovních míst. U nás je to vše mnohem delší proces.
29. 11. 2019
Co dělat, aby Česko i za 30 let zůstalo vyspělým státem?
Být každým dnem produktivnější. To znamená nebát se změn, ale podporovat je.
4. 9. 2017
Zaslouží si zaměstnanci v Česku v průměru vyšší mzdu, než bylo necelých 28 tisíc korun v letošním prvním čtvrtletí?
Zaměstnanci kdekoli si zaslouží mzdu odpovídající jejich produktivitě práce, přičemž dlouhodobá realita ČR je cca 5% ročního nárůstu. Kdyby se politici zaobírali převážně tímto a ne populistickým srovnáváním např. s Německem, byli bychom někde jinde.
12. 6. 2017
Co je podle vás nejdůležitější pro to, aby se člověk stal úspěšným podnikatelem?
Tah na bránu, vytrvalost, pracovitost, inteligence a dar umět určit správné priority.
5. 6. 2017
Měly by se razantně zvyšovat mzdy v Česku?
Určitě měly, a to skrze růst produktivity práce nás všech.
29. 5. 2017
V Česku za posledních 25 let několikanásobně vzrostl podíl dětí narozených císařským řezem. Jakou máte osobní zkušenost s českým porodnictvím?
Velmi dobrou. Když člověk ví, co chce a podle toho si vybere i porodnici (a případný doprovod), tak dostane, co chce. Nabídka služeb je různá, má osobní zkušenost z menších porodnic je nicméně skvělá. Nepatřím však mezi ženy "odroďte to někdo za mě".
reklama