reklama
reklama

Petr Chvátal

CEO PPL CZ /DHL Parcel Slovensko

CEO PPL CZ /DHL Parcel Slovensko

Odpovědi respondenta

27. 11. 2017
Kvůli zvyšování sazeb ČNB začínají zdražovat hypotéky, během tří let mohou měsíční splátky průměrné hypotéky vzrůst i o několik tisíc korun. Dělala/dělá podle Vás ČNB dostatečná opatření, aby hypoteční boom brzdila a úvěry na bydlení si nebraly i domácnosti, které se při růstu splátek mohou dostat do finančních problémů?
S výjimkou Prahy a pár dalších míst se trh s nemovitostmi chová standardně pro fázi konjunktury a to včetně pobídek formou levných peněz. Strach o mladé dlužníky myslím mít nemusíme.
ČNB spíše vyčítám liknavost a chyby při řízení pozice koruny.
1. 11. 2017
Jakou vládu chtějí podnikatelé a proč? - Menšinovou vládu Andreje Babiše doplněnou o odborníky. - Koaliční vládu v čele s ANO 2011 ale bez Andreje Babiše. - Menšinovou vládu odpůrců ANO 2011. - Vládu, která by vzešla z předčasných voleb.
Osobně dlouhodobě nevidím nic špatného na jakékoli menšinové vládě. Kontrolní funkce fragmentovaného parlamentu by v tomto případě pomáhala k dosažení maximální shody. Díky standardu naší politické kultury ale nejspíš dojde k předčasným volbám.
4. 9. 2017
Zaslouží si zaměstnanci v Česku v průměru vyšší mzdu, než bylo necelých 28 tisíc korun v letošním prvním čtvrtletí?
Zcela jistě zaslouží. Jen je třeba si uvědomit, že si na výšší mzdy buď musíme vydělat, což při výkonnosti některých firem může být problém, nebo to stát musí dotovat nižšími odvody u zaměstnavatelů a toto kompenzovat současným zvýšením jiných daní.
17. 7. 2017
Analýza nabídek bank ukazuje, že refinancováním hypotéky, resp. přenesením hypotéky do jiné banky je možné výrazně ušetřit. Jaký je Váš přístup, co se loajality k bankám týče? Jste spíše konzervativním klientem, nebo neváháte banku třeba kvůli úspoře na poplatcích nebo lepším podmínkám úvěru změnit a odejít ke konkurenci?
Jako ve všem, co se týče peněz - nepouštěl bych se do refinancování, pokud bych tomu sám nerozuměl, nízké sazby jsou mnohdy za cenu připojištění, pořízení nových účtů apod.
10. 7. 2017
Víte, jak předejít případnému obvinění daňové správy, že se vaše firma zapletla do karuselového podvodu?
Kolotočové podvody byly, jsou a budou. Existují všude, kde to daňová pravidla umožňují. Nejlepší ochranou je prevence a aktivní reakce (spolupráce s daňovou správou), pokud vznikne podezření.
19. 6. 2017
Je podle vás správné, že se Praha kvůli výstavbě nových bytů rozrůstá "do polí", přestože v širším centru města existuje mnoho nevyužitých ploch a brownfielfů? Jak by se měla změnit strategie výstavby bydlení v metropoli?
Rekultivace nevyužitých ploch a objektů ve velkých městech obecně je příležitost. Pokud to ale jen poslouží dalšímu zahuštění a zalidnění prostoru, půjdeme cestou asijských metropolí.
22. 5. 2017
Jakým směrem se vydá Česko po volbách?
Česká republika by velice potřebovala takový výsledek voleb, který by ukončil roky trvající proces vytváření a rozpadů účelových koalicí, které fakticky mají zájem pouze udržet standardizované postupy a existující vazby. To se ale nestane.
10. 4. 2017
Jaký hrubý měsíční plat podle vás musí člověk v Česku pobírat, aby se mohl řadit do střední třídy?
Prislusnik stredni tridy ma bydleni s hypotekou - 20 000 Kc vcetne poplatku, provozuje minimalne 1 automobil - 10 000 vcetne PHM, jidlo, deti a domacnost dalsich 30 000, spori a plati pojisteni 10 000. Na to potrebuje 100 000 hrubeho ve dvou..
6. 2. 2017
Jaký průměrný roční výnos by vás v současné době nalákal ke koupi bytu na investici?
Ze zkušenosti vím, že méně než 5% hrubého zisku při pronájmu bytu je málo, pokud dojde minimálně jednou v roce ke změně nájemníka. Oproti tomu je 3% hrubý zisk zajímavý, pokud je nájemník stabilní a dlouhodobý.
23. 1. 2017
Jak vysoký plat si podle Vašich zkušeností zaslouží ve svém prvním zaměstnání studenti a čerství absolventi VŠ?
Osobně se přikláním k názoru, že i u čerstvě začínajících zaměstnanců se vyplatí investovat do viditelně talentovaných jedinců, kterých je ovšem podstatná menšina. V případě naší společnosti jsou nástupní platy absolventů v rozpětí 18 - 33 tisíc.
reklama