Gastro byznys Konec levných hospod v Čechách. Zdražování zpomalilo, slabí nepřežijí 7 minut čtení České gastronomické podniky zvedly v srpnu podle údajů poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka ceny o víc než tři procenta oproti...
Platby Restaurace mění zvyky, místo hotovosti preferují karty nebo QR platby. Ušetří lidi a zvyšuje jim to tržby 4 minuty čtení Býval to běžný obrázek. Na dveřích hospody nebo restaurace ještě před vstupem dovnitř upozorňovala hosty cedulka, že podnik nepřijímá karty. V...
Výročí pandemie Česko se i po pěti letech stále vypořádává s následky covidu. Například jsme si zvykli žít na dluh a nedovedeme to změnit 9 minut čtení Na první březen připadá výročí, na které by většina lidí nejraději zapomněla. Před pěti lety se v Česku objevili první nakažení covidem‑19...
Pohostinství Smažák zdražil o dvě třetiny, dvanáctka o polovinu. Jak se za posledních šest let změnily ceny v restauracích 8 minut čtení Hovězí guláš, vepřový řízek nebo smažený sýr. Za klasické pokrmy české obědové kuchyně lidé zaplatí bezmála o dvě třetiny víc než před šesti...
Deset důvodů, proč pít neoprávněně podceňované Lambrusco 6 minut čtení Mezi nejslavnější vína Itálie, kterými jsou Chianti, Prosecco nebo Pinot Grigio, patří také lehce šumivé červené víno Lambrusco. Tradiční nápoj...
Nejdůležitější náhoda v mém životě? Když mě vyhodili z PPF, říká šéf českého Makra Jiří Nehasil 11 minut čtení Současný šéf Makro Cash & Carry ČR Jiří Nehasil za svůj profesní život prošel řadou firem. V 90. letech začínal v gastrobyznysu. V roce 2010...
Gastronomie Jak vykrmit brouka. Češi vylepšují hmyzí potravu, aby byla výživnější 6 minut čtení Potemníci nebo cvrčci mohou lidskému tělu dodat potřebné bílkoviny. Jejich chov je výrazně ekologičtější než chov kuřat, prasat či skotu.
Obchodníci si k cenám přirážejí příliš, proto otevřeme vlastní síť prodejen 16 minut čtení Kdybyste žili aspoň rok v zemích bývalého Sovětského svazu, viděli byste, jaký je v Česku ráj. To říká majitel firmy Marlenka Gevorg Avetisjan,...
Minipivovary Těžké roky minipivovarů. Obávají se, že lidé přestanou chodit do hospod 12 minut čtení Řemeslné pivovary oživily český pivní trh a přinutily velké hráče k reakci. Pořád přibývají, přestože čelí ekonomické nejistotě.
Minipivovary Pro velké pivovary je nejhorší vzdělaný spotřebitel, tupý konzument neřeší, co pije 11 minut čtení Přestože mají minipivovary na celkovém prodeji piva v Česku stále jen minimální podíl, zásadně změnily celý trh. Přinesly nové typy piva a...
Minipivovary Tři příběhy žen, kterým se pivní speciality staly životní vášní i pracovní náplní 10 minut čtení Po léta bylo zvykem, že na vaření piva dohlíží sládek. Tedy muž. To se v českých krajích mění. „Je vcelku jedno, jestli vaří muž nebo...
Evropský Yellowstone v Salcbursku láká na pohodlné výlety i adrenalinové zážitky 6 minut čtení Salcbursko a jeho rozmanité části by se daly označit za jeden velký národní park. Rozsáhlé území čítá několik přírodních památek UNESCO, 10...