Potěší domácí řemeslná zmrzlina, třeba vanilková, pistáciová či maková.
Eklérka s yuzu a malinou
89 korun
Benedikt s trhaným hovězím masem
179 korun
Ollies
Balbínova 23
Praha 2
www.ollies.cz
Převzali rodinnou cukrárnu a během několika let zvedli obrat firmy ze tří na 86 milionů korun. Bratr se sestrou vybudovali síť úspěšných cukráren s názvem Ollies a po dvou podnicích v Ostravě a dvou v Olomouci otevřeli pátý v Praze na Vinohradech. Vedle tradičních dortů se zaměřili především na francouzskou cukrařinu a hlavní vizitkou jejich podniku se staly kreativně připravené makronky a hlavně fantastické eklérky. Ty u nás stály dlouho ve stínu křehkých barevných makronek, ale v poslední době jejich obliba stoupá.
Slavný francouzský dezert se vyrábí z odpalovaného těsta a jeho typickým znakem je nejen krustička craquelin, ale také kombinace tří chutí. Zatímco v případě makronek sází kreativní cukrářka Ollies Tereza Gondková na jednodušší kombinace, eklérky překypují bohatými chuťovými variacemi.
Za příklad poslouží třeba eklérka s yuzu a malinami, která je krásně svěží a šťavnatá. Naopak její sestřička plněná pastou z lískových oříšků potěší hřejivou chutí prémiové čokolády. Nová pražská cukrárna nicméně není založena pouze na sladkém, neboť nabízí i bohatou kolekci snídaní, které jsou na menu po celý den − čímž se cukrárna posouvá někam na pomezí bistra. Na výběr je několik vydatných venkovských snídaní − třeba omeleta ze tří vajec s šunkou od kosti, čerstvým špenátem a sýrem nebo kreativní podoba legendárního vejce Benedikt, které je servírované na brioškové housce se zkaramelizovanou cibulí a trhaným hovězím masem.
Nechybí ani pravá anglická snídaně. Na menší hlad poslouží opečený kváskový chléb s avokádem a ředkvičkami či bagel s trhaným kuřecím masem, cibulkou a římským salátem. Milovníci lehčích a zdravých snídaní zase ocení nadýchaný chia pudink z kokosového mléka podávaný s domácí granolou a malinovým pyré nebo vyšlehanou směs banánu, avokáda a špenátu ozdobenou kokosovými plátky a chia semínky.