Nechybí ani dezerty, třeba smažená jablíčka v pivním těstíčku s karamelem.
Jelítko s lepenicí

Kuře Vlasty Buriana

Restaurace U Pinkasů
Jungmannovo nám.
Praha 1
www.upinkasu.cz
Ze slavných pražských hospod má restaurace U Pinkasů výsadní postavení. A to nejen díky tomu, že byla v Praze vůbec první, kdo vsadil na plzeňské − už půl roku poté, co bavorský sládek Josef Groll uvařil pro plzeňské měšťany první várku spodně kvašeného piva. Restaurace U Pinkasů se díky přerodu Jakuba Pinkase z krejčího františkánských mnichů na hospodského stala centrem české kultury i politiky − mezi štamgasty patřili Palacký s Riegrem, ale i Masaryk, Kramář či Václav Havel, který se právě zde rozhodl přijmout kandidaturu na post prezidenta. A fotografická reportáž s názvem Od Pinkasů na Hrad pak obletěla svět.
Ale pojďme už ke gastronomické nabídce. Tu má na starosti šéfkuchař Robert Koura, patřící do staré školy kuchařů − učil se v Ambassadoru u legendy české kuchařské školy Jaroslava Sapíka. Proto U Pinkasů hosté nenajdou žádné hranolky, krokety či těstoviny, ale pouze jídla vycházející z česko-rakouské kuchařské tradice. Za příklad mohou posloužit třeba vepřová žebra v medové marinádě, která jsou proti běžné podobě podávána v daleko tlustším řezu s částí bůčku, či klasický hovězí guláš s měkkým a šťavnatým masem. A nechybí ani Pinkasova oblíbená dršťková polévka, která se z českých hospod velmi rychle vytrácí.
Mezi tři největší speciality podniku patří výtečný Jarošovský pivní sýr z proslulé sýrárny bratří Brunnerů podávaný jako tatarský biftek s topinkami, dále pikantní masový závin v listovém těstě a buřty na černém pivu s feferony a cibulí. Ty jsou ovšem připravené v nečekané podobě − svou výraznou a plnou chutí připomínají legendární konzervu z osmdesátek − "lečo s ostravskou klobásou". Cizince překvapí zeleninový salát s konopím a sýrem cottage, milovníky řízků zase potěší řízek přes celý talíř jako ve staré Vídni. Dvě patra restaurace nyní doplnila dvojice zahrádek − unikátní atmosféru má hlavně ta u chrámu Panny Marie Sněžné.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




