Pokud čtyřicetitisícovou Třebíčí jen projíždíte, nevypadá nijak přitažlivě. Když se v ní ale zastavíte, pochopíte, proč organizace UNESCO zařadila město před 15 lety do pokladnice světového kulturního bohatství.
Až k historickému středu přitom lze dorazit autobusem. Z nádraží je pár kroků ke kamennému mostu přes řeku Jihlavu a za ní už stojí nejen románsko-gotická bazilika svatého Prokopa a zámek s muzeem, ale také Podklášterní pivovar Třebíč. Vaří se v něm od roku 2012, a to v prostorách sladovny a bramborárny bývalého zámeckého lihovaru. Lze tam zajít na exkurzi v doprovodu sládka a případně si během celodenní směny zkusit pivo uvařit. Obojí se musí domluvit dopředu. Hned vedle stojí "domovská" restaurace Lihovar, do níž se pivo přivádí 66 metrů dlouhým a v republice nejdelším pivovodem.
Do židovské čtvrti
S ohledem na plán výpravy je dobré dát si oběd. Třeba hovězí vývar s játrovými knedlíčky a buřty pečené na tmavém pivu. K tomu třináctistupňový ležák Urban. Jantarové barvy a nasládlý. Podává se dalších pět běžných piv a vždy dva speciály. A vzhůru do města.

V odchodu ještě zakoupit něco s sebou, nejlépe v PET lahvích pro skladování nepasterovaných piv. Jestli však nemáte k dispozici alespoň chladicí tašku, bude ho stejně nutné vypít rychle, protože k delšímu uchování je potřeba teplota do šesti stupňů.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Josef Pravec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



