Pokud čtyřicetitisícovou Třebíčí jen projíždíte, nevypadá nijak přitažlivě. Když se v ní ale zastavíte, pochopíte, proč organizace UNESCO zařadila město před 15 lety do pokladnice světového kulturního bohatství.

Až k historickému středu přitom lze dorazit autobusem. Z nádraží je pár kroků ke kamennému mostu přes řeku Jihlavu a za ní už stojí nejen románsko-gotická bazilika svatého Prokopa a zámek s muzeem, ale také Podklášter­ní pivovar Třebíč. Vaří se v něm od roku 2012, a to v prostorách sladovny a bramborárny bývalého zámeckého lihovaru. Lze tam zajít na exkurzi v doprovodu sládka a případně si během celodenní směny zkusit pivo uvařit. Obojí se musí domluvit dopředu. Hned vedle stojí "domovská" restaurace Lihovar, do níž se pivo přivádí 66 metrů dlouhým a v republice nejdelším pivovodem.

Do židovské čtvrti

S ohledem na plán výpravy je dobré dát si oběd. Třeba hovězí vývar s játrovými knedlíčky a buřty pečené na tmavém pivu. K tomu třináctistupňový ležák Urban. Jantarové barvy a nasládlý. Podává se dalších pět běžných piv a vždy dva speciály. A vzhůru do města.

jarvis_5b3382d3498edabf88130572.jpeg
Podklášterní pivovar Třebíč
Foto: Tomáš Škoda

V odchodu ještě zakoupit něco s sebou, nejlépe v PET lahvích pro skladování nepasterovaných piv. Jestli však nemáte k dispozici alespoň chladicí tašku, bude ho stejně nutné vypít rychle, protože k delšímu uchování je potřeba teplota do šesti stupňů.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-66180680-za-dobrou-naladou-k-brehum-reky-jihlavy