Hlásná Třebáň je krásná, zpívá Ivan Mládek v jedné ze svých slavných písní. Byť se jedná o jednačtyřicet let starou skladbu, její hlavní sdělení platí dosud. Okolí Berounky je skutečně středočeským skvostem. Zákruty řeky kopíruje od Prahy nejen cyklostezka, ale i dráha. Na této trase se nachází jeden z nejslavnějších českých hradů − Karlštejn. Proto je ve vlaku často slyšet směsice jazyků. Pokud se výletuchtivý Pražan vypraví na Karlštejn, ať už na kole, nebo právě vlakem, cestou se může zastavit i v blízkých Letech u Dobřichovic. Vedle téměř vesnické atmosféry tu nalezne Pivotel MMX, který kombinuje pivní restauraci s hotelem.
"Pivařská sezona začíná v květnu a končí přibližně v říjnu. Během ní nám naroste počet hostů o sto sto padesát procent," prozradil majitel Robert Chládek. V turistickém období tu mají hosty z celého světa. Často tu narazíte na Japonce, Korejce, Nory nebo Švýcary, kteří sem jezdí hlavně hromadně. Kapacitu hotelu pak doplňují individuální cestovatelé z Česka a Německa.
Hotel s pivovarem MMX v Letech u Dobřichovic stojí už od roku 2010. "Odmalička tu žiji, to byl první impulz založit si tu pivovar," líčí Chládek.
Lomy, skály, krápníky
Okolí Berounky není jen slavný Karlštejn. V místních lesích se skrývá například komplex vápencových lomů Amerika, které byly v minulosti oblíbenou destinací jak trampů, tak nudistů. K nim se také v různých obdobích přidali filmaři − v lomech se točily filmy jako Limonádový Joe, pohádka Malá mořská víla nebo Svěrákův Akumulátor 1. Mimo to si středočeské vápence zahrály i v hollywoodské produkci Babylon A.D.
Vedle toho mohou hosté Pivotelu podniknout výlet i do 15 kilometrů vzdálených Koněpruských jeskyní nebo objevovat panoramata, jež nabízí Český kras. Slavnou malebnou vesničkou tu je Svatý Jan pod Skalou s barokním kostelem, jeskyní sv. Ivana s přirozenou krápníkovou výzdobou a vápencovou skalní stěnou. Návštěvníci kraje také začínají znovuobjevovat bývalý vojenský prostor v Brdech, kam dřív neměli přístup.
Samotný hotel s pivovarem je moderní budova, již tvoří jen tři materiály a tři barvy. "To nám umožňuje pořádat výstavy jak barokního umění, tak nějaké moderny," říká Chládek. Výstavy tu probíhají různě − některé trvají dva měsíce, jiné půl roku. "Moderně zařízená budova nám pomáhá hlavně u zahraničních turistů, ale je pravda, že současnou architekturu začínají pomalu oceňovat i Češi. Na čepu jsou vždy čtyři piva − dvě spodně kvašeného, plzeňského typu a dva svrchně kvašené speciály.
V Pivotelu si všechna piva vaří sami. Celkem tu vyrábějí deset druhů chmelového moku. Pivní portfolio letského hotelu obsahuje bavorské pšeničné weizenbier, ležák single hop, dále amber ale, polotmavý alt, anglický brown ale, american pale ale, irská piva red ale a stout a spodně kvašený tmavý ležák. V době návštěvy pivovaru jsme mohli ochutnat pšeničný weizen, který krásně osvěží v parném letním dni, a red ale, jež potěší hlavně příznivce nepříliš hořkého piva.
Výrobu piva rozjížděl v Letech sládek veterán Josef Korbel, který pracoval čtyřiatřicet let v Plzeňském Prazdroji. "Josef Korbel nás oslovil sám, když zjistil, že budeme vařit pivo na technologii od Kaspar-Schulz, což je takový Rolls-Royce mezi pivovarnickou technikou," vypráví o začátcích pivovarnictví v Letech u Dobřichovic Robert Chládek.
Řízek s delikátním salátkem
K jídlu nabízí restaurace jak polední menu, tak nabídku à la carte. Obojí tvoří převážně klasiky tuzemské gastronomie jako kachní stehno, pivovarský guláš nebo svíčková na smetaně. Ze dvou bezmasých jídel je na výběr houbové rizoto a noky se sýrovou omáčkou a špenátem. Jako předkrm jsme zvolili výbornou a svěží škvarkovou pomazánku, kterou skvěle doplnily kyselé nakládané cibulky. Z hlavních jídel jsme ochutnali vepřový řízek s lehkým bramborovým salátem (z polední nabídky) a kachní stehno s červeným zelím s rozinkami a chlupatými knedlíky (z jídelního lístku). Řízek nebyl vůbec tuhý, což je mnohdy riziko vepřového v trojobalu, a byl zároveň příjemně šťavnatý. Příloha, tedy bramborový salát, byla ideální pro parné odpoledne, neboť v kuchyni šetřili majonézou a místo klasických kyselých okurek zde byla lehčí varianta − klasická hadovka. Kachní maso šlo zcela lehce od kosti a se sladkým červeným zelím tvořilo skvělou kombinaci. Rozinky ukryté v zelí vždycky na jazyku vytvořily příjemné překvapení.
Pivotel MMX v Letech u Dobřichovic je ideálním výchozím bodem, odkud lze objevovat malebnou zvlněnou krajinu okolí Berounky. Zároveň také může být příjemnou zastávkou na trase Praha−Karlštejn. Hladovějící turista se tu dočká nadprůměrné české kuchyně i širokého výběru piva. Pivotel MMX poslouží jako zastávka na oběd nebo večeři cestou z výletu na Karlštejn nebo na jiný skvost povodí Berounky více než obstojně.