Dvakrát do měsíce se v Mlýnci odehrávají večery s jazzovou kapelou.
Restaurace Mlýnec prošla v zimě krátkou rekonstrukcí, díky níž dostala moderní designovou podobu, ale jinak se v její filozofii nic nemění. Dokonce její kuchyni stále šéfuje Marek Šáda, který má na starosti jak Mlýnec, tak sousední Bellevue, a je tak důkazem, že o kvalitní šéfkuchaře je v Praze stále velká nouze.
Sázka na sezonu
Restaurace Mlýnec
Novotného lávka 9
Praha 1
www.mlynec.cz
Restaurace Mlýnec je díky své fantastické lokaci oblíbená hlavně u turistů, neboť nabízí nádherný výhled na Karlův most a Staroměstskou mosteckou věž, a od jara do podzimu se pyšní také komorní terasou položenou těsně nad hladinou Vltavy. A nyní už k samotnému menu. Vedle klasické nabídky a la carte jsou k dispozici tři speciální menu − první z nich je menu sezonní, které se mění každý měsíc a je zaměřené na suroviny, které jsou právě k dispozici. Jaro se bude již tradičně odehrávat ve znamení chřestu či jahod, předjaří bývá z tohoto pohledu trochu náročnější − nicméně třeba na březnovém menu rozhodně stála za pozornost parádní kombinace výtečného italského sýru stracciatella se smaženými grundlemi, rajčátky a bazalkou.
1. Na másle pečený sumec, bramborové rizoto, sezonní houby, hnědé máslo, řeřicha, ředkvičky

2. Jehněčí kýta, medvědí a černý česnek, pšenice, řepa

Kroupy nejsou hloupý
Zajímavou ukázkou moderní české kuchyně je přeštík (tedy jakési české prasátko s rodokmenem) podávaný s černým kořenem, kadeřávkem, kroupami a majoránkou. Druhé degustační menu nabízí sestavu nejoblíbenějších pokrmů Mlýnce − zde nemohou chybět obě tradiční, dlouholeté hvězdy −, a sice zauzený telecí tatarák či "řízek" připravený jako filet mignon v trojobalu. Třetí menu nabízí moderní prezentaci klasických českých jídel v čele se sedm hodin konfitovaným kachním stehnem, které na talíři doprovází pěna z červeného zelí a škubánek pečený na másle.
Půlka zisku na charitu
A ještě důležitá poznámka na závěr. Restaurace Mlýnec patří stejně jako restaurace Bellevue či restaurace V Zátiší do gastronomického impéria indického restauratéra Sanjiva Suriho, který v Praze začínal počátkem 90. let. Sanjiv Suri je známý jako poměrně významný filantrop, celý život dával na charitu 10 až 20 procent svých příjmů, ale nedávno částku výrazně zvýšil a na dobročinné účely míří 50 procent zisku Zátiší Group.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




