Kolem výčepu ve vyhlášené pražské restauraci U Dvou koček je živo. Promrzlí hosté se hromadí u pípy, výčepní zkušenými pohyby točí pivo s krémovou pěnou a rozdává půllitry zájemcům, které hned kasíruje. Za jeho zády stojí na polici opřený tablet, dokazující, že na elektronickou evidenci tržeb jsou tu připraveni. Ale účtenky? K těm výčepní přistupuje velmi benevolentně. Ostatně vydání dokladu s povinným fiskálním identifikačním kódem by nejspíš trvalo dvakrát tak dlouho než samotné natočení piva.
Týdeník Ekonom po spuštění elektronické evidence tržeb navštívil několik pražských restaurací různých kategorií − pivnice, restaurace, čínské jídelny. Výsledek? Ve všech z nich pokladnu umožňující posílat finanční správě on-line údaje o tržbách měli. Někde ji používali důsledně a automaticky vydávali účtenky všem hostům, jinde potvrzení dostali jen hosté při kasírování jídla a "drobné" za piva u výčepu se neevidovaly. Další podniky nevydávaly účtenky jen "známým obličejům", respektive stálým hostům.
O dosavadních zkušenostech mluvil personál restaurací odměřeně: prý to nějak zvládají, i když se občas vyskytnou komplikace třeba s připojením nebo pokladním softwarem. Je však zjevné, že při největším návalu hostů tisknutí účtenek zdržuje.
Extrémně nízké marže na točené pivo potvrzuje i mezinárodní srovnání. Půllitr je v Česku nejlevnější ze všech zemí Evropy.
Co měla ale drtivá většina hospod společného, bylo zdražení. "My jsme nezdražovali kvůli EET, udělali bychom to i tak," konstatuje servírka v restauraci U Provaznice v centru Prahy. Ale přece jen: hromadné zvyšování cen zrovna první prosincový den, kdy EET přišla do praxe, není náhoda.
Konec nejlevnějšího piva
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jan Němec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



