Obec Zhůř, ležící asi 20 kilometrů jižně od Plzně, obývá jen několik desítek obyvatel. Je velmi pravděpodobné, že nebýt Američana Chrise Baerwaldta, drtivá většina Čechů by se o malé vísce nejspíš nikdy nedozvěděla. Právě
rodilý Kaliforňan se ale postaral o to, že se Zhůř ocitla v hledáčku pivařů. Chris Baerwaldt tu totiž v srpnu 2013 otevřel minipivovar Zhůřák, v němž předvádí, co se naučil během mnoha let domácího vaření: jeho svrchně kvašená piva si získala mnoho fanoušků po celé republice.
Pivovar sídlí hned na kraji vsi − stačí odbočit za cedulí označující začátek obce. "Musíte támhle k tomu domku," ukazuje zpoza plotu sousedního domu muž, který zjevně nedělá "navigátora" poprvé. V malé přízemní budově by totiž pivovar hledal málokdo. Jediným vodítkem je nápis "daňový sklad" na cedulce visící na dveřích. A samozřejmě nezaměnitelná vůně. Samotná prohlídka pivovaru nezabere příliš mnoho času: interiér zahrnuje jen několik malých místností. "Loni jsem uvařil 108 hektolitrů. Kapacita pivovaru je asi pětinásobná," vypráví při exkurzi majitel pivovaru.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jan Němec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



