Nedávno jsem seděl na schůzce s jedním manažerem Starobrna. Přesvědčoval mě, jak nešidí výrobu, jak vaří na několik rmutů, jak dlouho leží ležáky. Trpělivě jsem poslouchal a pak jsem se zeptal: "A vaříte na konkrétní stupňovitost?" "Hmmm."
Je to všeobecně známo − velké pivovary skupiny Heineken či Staropramen i další dělají, co můžou, aby se chlubily tím, jak vaří skutečné pivo, jak dbají na tradiční receptury, ale při bližším zkoumání vždycky zjistíte, že třeba místo sladu používají kukuřičný škrob. Že si vypomáhají čínskými chmely, které nemají žádnou chuť. Že dokážou proces vaření zkrátit pomocí HGB technologie na absurdně krátkou dobu. Že doba ležení trvá víceméně pár dnů. Nebo, jako tady u Starobrna, že vaří jedno pivo na vyšší stupňovitost a pak to ředí vodou na "tradiční desítky" a "tradiční jedenáctky".
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později