Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Letošní lyžařská sezona sice odstartovala už minulý pátek, ale teprve v tuto neděli se Alta Badia představí v plné parádě, neboť se zde uskuteční tradiční Gourmet Ski Safari, jedna z oblíbených akcí, která kombinuje zimní radovánky s vysokou gastronomií.

Právě důrazem na skvělé jídlo se Alta Badia odlišuje od dalších alpských lyžařských středisek, neboť využívá obrovský potenciál michelinských šéfkuchařů v regionu, kteří často předvádějí své umění přímo na sjezdovkách. V relativně malé oblasti jihotyrolských hor se totiž restauratérům a jejich kuchařům podařilo nasbírat na dva tucty michelinských hvězd. Samotná Alta Badia má kapacitu 20 tisíc lůžek a turistika je hlavním zdrojem jejích příjmů, neboť sektor služeb hraje v místní ekonomice klíčovou roli a pracuje v něm 70 procent obyvatel města.

Projekt horské gastronomie

Začátek letošní gurmánské sezony ve středisku Alta Badia bude mimořádně zajímavý, neboť se proti sobě postaví hned osm michelinských šéfkuchařů - čtyři z jižní Itálie proti čtyřem místním. Každý šéfkuchař pro tuto akci připraví speciální jídlo, které bude servírovat v jedné z vybraných horských chat.

Zřejmě nejslavnější šéfkuchař regionu, držitel dvou michelinských hvězdiček Norbert Niederkofler z vyhlášené restaurace St. Hubertus, jež je součástí luxusního hotelu Rosa Alpina, bude pro gurmánsky orientované lyžaře připravovat vinnou polévku s bylinkovými krutony a marinovaného potočního pstruha na bramborové bruschettě. Niederkofler před několika lety vytvořil projekt horské gastronomie, kdy po vzoru svých předků vaří pouze z toho, co mu dává okolní příroda, a tudíž nepoužívá žádné oblíbené fine dining suroviny, jako jsou ústřice, mušle sv. Jakuba, tučná játra foie gras či kaviár.

Delikatesy po celou zimu

Z čeho tedy vaří? Místo luxusních surovin pracuje se zvěřinou, pstruhy, řepou či tuřínem. A vaří tak skvěle, že letos reprezentoval Itálii na výstavě Expo v Miláně. Po jeho boku bude stát nejmladší michelinský šéfkuchař Itálie Matteo Metullio z restaurace La Siriola umístěné v hotelu Ciasa Salares, který bude v neděli na horské boudě osobně servírovat sýrový koláč s červenou řepou a mléčné selátko s ořechy. Osm michelinských menu se však nebude podávat pouze tuto neděli, neboť v nabídce vybraných horských chat zůstanou po celou zimní sezonu, tedy až do 3. dubna příštího roku.

Dědictví Ladinů

V Alta Badii a v několika sousedních údolích žijí Ladinové, zvláštní etnická skupina, která po staletí "přežívala" izolovaná uprostřed vysokých hor. Ladinové jsou původem Keltové, jejichž řeč se smísila s lidovou latinou a od prvního století po Kristu se vyvíjela paralelně s italštinou. Přestože Ladinové žijí jen v několika údolích Jižního Tyrolska, podařilo se jim udržet vlastní kulturu včetně unikátního rétorománského jazyka. V současné době se k ladinskému původu hlásí zhruba 30 tisíc obyvatel regionu, nicméně v samotné oblasti Alta Badia žije 95 procent Ladinů.

Většina návštěvníků si nenechá uniknout návštěvu některé z "domácích" restaurací, které prezentují kulinární dědictví Ladinů s řadou na první pohled sice "chudých", ale velmi chutných jídel, jejichž recepty si místní kuchařky předávají z generace na generaci. Mezi slavné speciality patří křupavé smažené placičky plněné špenátem, petrželová polévka či vařené "šátečky" plněné sýrem a špenátem.

Související