reklama
reklama

Václav Dejčmar

podnikatel, investor a filantrop

podnikatel, investor a filantrop

Odpovědi respondenta

24. 1. 2018
Je pro vás bitcoin byznysovou příležitostí - jako investice, platidlo, či jinak?
Je zde možnost, nikoliv jistota, že bitcoin převezme funkci nového uchovatele bohatství podobně jako kdysi zlato. Čili je stále rozumné malou část portfolia investovat tímto směrem. Není moc aktiv, kde je šance na zhodnocení v tisícovkách procent.

EET

6. 3. 2017
Je podle vás Elektronická evidence tržeb krok správným směrem? Prospěje státnímu rozpočtu a vyčistí trh od neplatičů daní, jak slibuje ministr financí Babiš?
EET komplikuje malé podnikání a hrozba ohromných sankcí evidentně sníží chuť obyvatel vzít život do vlastních rukou, být aktivní a jít do rizika. Z psychologického hlediska je to nešťastný a neadekvátní způsob, jak ohlídat výběr daní z příjmu.
23. 11. 2016
Od prosince začíná platit povinná elektronická evidence tržeb. Jako první budou elektronicky evidovat své tržby provozovatelé hotelů a restaurací. Jak hodnotíte způsob, kterým stát EET “odkomunikoval”? Dostali občané dostatečný balík informací, aby zákon pochopili?
Ne. V Číně běží weChat, kde se čile obchoduje a téměř miliarda lidí si posílá produkty i peníze, v Česku používáme technologie k tomu, abychom provádění transakcí pod hrozbou sankcí zkomplikovali. Proč u nás, když EET není v žádné sousední zemi?
9. 11. 2016
Jak hodnotíte volbu Donalda Trumpa jako nového prezidenta USA? Očekáváte, že se tato volba nějak dotkne buď vašeho byznysu, případně byznysu obecně?
Těmito volbami končí na západě věk jakékoliv predikovatelnosti. Amerika zůstane hluboce rozdělena a s autoritářskými leadery jako Putin, Erdoğan nebo Xi Jinping vstupujeme do krásného nového světa, ve kterém je možné prakticky cokoliv.
reklama