reklama
reklama

ředitel Beneš a Lát

Odpovědi respondenta

14. 12. 2016
Kuřáci si v restauracích a dalších pohostinských zařízeních od konce května příštího roku už zřejmě nezapálí. Úplný zákaz kouření přinese takzvaný protikuřácký zákon, který schválila sněmovna. Souhlasíte s tvrzením odpůrců zákona, kteří vytrvale tvrdí, že skrze něj dochází k ohrožení svobody?
Myslím, že není ohrožením svobody. Normální je nekouřit a většina by měla být chráněná před dopady chování menšiny. Je řada omezení, která považujeme za normální. Toto považuji za jedno z nich.
23. 11. 2016
Od prosince začíná platit povinná elektronická evidence tržeb. Jako první budou elektronicky evidovat své tržby provozovatelé hotelů a restaurací. Jak hodnotíte způsob, kterým stát EET “odkomunikoval”? Dostali občané dostatečný balík informací, aby zákon pochopili?
Souhlasím se zavedením EET. Běžně se s tím setkávám i v počítačově nevyspělých zemích. Věřím, že to povede k potlačení šedé ekonomiky a zlepšení disciplíny v placení daní. Pevně věřím, že z EET vyjmou placení kartou, která je z podstaty EET.
27. 9. 2016
Před devadesáti lety (26.9. 1926) zavedl Henry Ford pětidenní pracovní týden. Jak vnímáte současné úvahy o možných změnách pracovní doby? Nejčastěji se hovoří o volném pátku a šestihodinové pracovní směně.
Dokud bude naše produktivita i přebytky nižší než v EU, nejsou tyto úvahy na místě. Dobrou náhradou by bylo slavit svátky v pondělí či pátek, když vychází na některý jiný den. Mzdové náklady téměř nevzrostou a přitom přibude třídenních víkendů.
9. 9. 2016
Vedení největší odborové centrály, Českomoravské konfederace odborových svazů, doporučilo svým členům, aby ve svých firmách požadovali mzdy vyšší o 5 až 5,5 procenta. Co si myslíte o aktuální výzvě Josefa Středuly?
Plošné zvýšení mezd považuji za špatnou radu, protože přivede řadu zaměstnavatelů k bankrotu a členy odborů o práci. Jakmile podniky přestanou generovat zisk nutný na zvyšování své vlastní konkurenceschopnosti, zkrachují.
2. 9. 2016
Jakou reformu podle vás potřebuje systém českého základního a středního školství? Jak hodnotíte platy učitelů? Které obory strádají? Chybí českým absolventům nějaká zásadní dovednost?
Mám 3 děti v na prvním stupni ZŠ. Jsem mile překvapený, že dnešní výuka je významně lepší, než byla za nás v sedmdesátých letech. Je vidět odklon od tupého biflování a příklon k podpoře zvídavosti, vnitřní motivaci a kreativitě. Jen tak dál.
reklama