Pandemie? Neměli jsme problém, říká Jan Klimša, šéf restaurace Kaštan v jedné z rezidenčních čtvrtí Prahy 6. „Naopak nás to nabilo. Některé podniky možná krvácely, nás ale podrželi naši obvyklí hosté, kteří k nám nepřestali chodit, byť jen k okénku. Jsme taková komunitní hospoda,“ říká šéf restaurace, která všechny covidové nouzové stavy zvládla bez propouštění personálu a sahání do rezerv. Číšníci, kteří neměli práci přímo v ní, rozváželi krabičky s jídlem ve svých vlastních autech.
Podnik Jana Klimši patří mezi ty, které pandemie postihla relativně málo − chodí do něj hlavně lidé, kteří bydlí v jeho blízkosti a během vládních omezení jen minimálně opouštěli své bydliště. Daleko hůř jsou na tom restaurace, které byly závislé na turistech, nočním životě a obědových nabídkách ve městech.
Covidovou krizi, která držela gastro bez možnosti vítat hosty deset měsíců, nepřežilo přibližně deset procent podniků − tolik jich po třetím nouzovém stavu neotevřelo. Údaje vycházejí z dat poskytovatelů pokladních systémů Dotykačka či Qerko a také studie společnosti Data Servis. Nejedná se ovšem o konečný počet, experti očekávají, že i bez ohledu na to, zda přijdou další restrikce, ještě část hospod zavře. Důvodem je stávající nízká návštěvnost, která ani po dvouměsíčním otevření a polevení téměř všech opatření není na takové úrovni jako před pandemií. Lidé během koronakrize změnili své spotřebitelské návyky a restaurace nyní budou muset hodně bojovat o to, aby v následujících měsících dosáhly aspoň srovnatelných tržeb jako v loňském roce.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 90 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Hana Vacková
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



