Pandemie? Neměli jsme problém, říká Jan Klimša, šéf restaurace Kaštan v jedné z rezidenčních čtvrtí Prahy 6. „Naopak nás to nabilo. Některé podniky možná krvácely, nás ale podrželi naši obvyklí hosté, kteří k nám nepřestali chodit, byť jen k okénku. Jsme taková komunitní hospoda,“ říká šéf restaurace, která všechny covidové nouzové stavy zvládla bez propouštění personálu a sahání do rezerv. Číšníci, kteří neměli práci přímo v ní, rozváželi krabičky s jídlem ve svých vlastních autech.

Podnik Jana Klimši patří mezi ty, které pandemie postihla relativně málo − chodí do něj hlavně lidé, kteří bydlí v jeho blízkosti a během vládních omezení jen minimálně opouštěli své bydliště. Daleko hůř jsou na tom restaurace, které byly závislé na turistech, nočním životě a obědových nabídkách ve městech.

Covidovou krizi, která držela gastro bez možnosti vítat hosty deset měsíců, nepřežilo přibližně deset procent podniků − tolik jich po třetím nouzovém stavu neotevřelo. Údaje vycházejí z dat poskytovatelů pokladních systémů Dotykačka či Qerko a také studie společnosti Data Servis. Nejedná se ovšem o konečný počet, experti očekávají, že i bez ohledu na to, zda přijdou další restrikce, ještě část hospod zavře. Důvodem je stávající nízká návštěvnost, která ani po dvouměsíčním otevření a polevení téměř všech opatření není na takové úrovni jako před pandemií. Lidé během koronakrize změnili své spotřebitelské návyky a restaurace nyní budou muset hodně bojovat o to, aby v následujících měsících dosáhly aspoň srovnatelných tržeb jako v loňském roce.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-66953880-lide-se-do-restauraci-nevratili-desetina-podniku-uz-zanikla-dalsi-krach-teprve-ceka