Mezi dezerty září mučenková pěna i sorbet z citronů dochucený kapkou vodky a prosecca.
Polévka z pražených kaštanů, restovaná foie gras, černý lanýž
325 korun
Pomalu vařený telecí jazyk s topinamburem
395 korun
Casa de Carli
Vězeňská 5
Praha 1
www.casadecarli.cz
Praha je italské kuchyni zaslíbená, lepší či horší italské pizzerie a restaurace najdete téměř na každém rohu. Jednou z nejlepších je Casa de Carli ve Vězeňské ulici, kterou založil ostřílený šéfkuchař Matteo de Carli, když po mnoholetém putování našel druhý domov právě v Praze.
Rodák z malého městečka nedaleko Milána vařil v Ženevě, Dublinu i New Yorku, kde měl jako šéfkuchař na starosti michelinskou restauraci Cipriani. Nakonec dal ale přednost tvůrčí a kuchařské svobodě. Jeho kuchařské umění potvrdila také italská kulinární akademie, od níž obdržel už v roce 2014 společně s Riccardem Lucquem z Aromi prestižní ocenění za to, že propaguje a šíří autentickou italskou kuchyni ve světě.
Komorní podnik ve Vězeňské čeká na jaře zásadní rekonstrukce, kdy se kuchyně přesune ze suterénu přímo do prostoru restaurace a Matteovi se tak splní jeho sen být stále v kontaktu s hosty. Není totiž typem šéfkuchaře, který by restauraci pouze vedl, ale každý den tráví v kuchyni. Další změnou bylo vybudování vinotéky s degustační místností v suterénu, kde nasvícená stěna s uloženými víny plní krásnou dekorační funkci.
Na pestrém menu hosté najdou vzorně dotažené pokrmy inspirované mnoha italskými regiony. Jedním z klenotů zimního menu je kaštanová polévka s restovanými foie gras a černým lanýžem, která překvapí svou koncentrovanou rustikální chutí.
Naopak chuťovou křehkostí a jemností potěší pečené mušle svatého Jakuba servírované se spáleným květákem a olejem z lichořeřišnice. Za zkoušku stojí také jemný tatarák z wagyu dochucený "sýrovou" omáčkou z Piemontu či pomalu vařený telecí jazyk s topinamburem. A nikdo by neměl vynechat vyhlášené ossobuco se šafránovým rizotem. Milovníci ryb zase ocení pečenou kambalu s pikantní dýní, mangoldem a kávou.