Dodavatelský ekosystém, ve kterém nejen maso nemá místo, již existuje a jeho nabídka se rozšiřuje každým dnem. Počet lidí, kteří jsou ochotni se z nejrůznějších důvodů vzdát dobrovolně živočišných produktů, dosáhl v západním světě kritické hranice a letošek má být podle magazínu The Economist rokem vegana. Akce jako "bezmasé pondělí", ještě nedávno spíše zábava pro excentriky, se stává všeobecným trendem. Rovněž alternativy pro "masožrouty" třeba v podobě uměle vypěstovaného masa se stávají stále dostupnějšími. A byznys napojený na tuto proměnu způsobu stravování tak v posledních několika letech zažívá strmý růst a láká investory.
Právě laboratorně vypěstované maso by mělo ve Spojených státech v následujících pěti letech začít generovat tržby ve výši 6,5 miliardy ročně. Podobně jsou na tom rostlinné náhražky masa jako třeba tempeh − fermentované sójové boby −, ty by podle odhadů měly ve stejném časovém horizontu globálně generovat více než pětimiliardové tržby.
V Británii se objem produktů uváděných na trh s nálepkou vegan během posledních šesti let ztrojnásobil a pokračování trendu se očekává i během let následujících. Na opatrně rostoucí křivce a v očekávání skutečného průlomu do běžného jídelníčku jsou proteinově bohatí brouci a z nich zpracovaná mouka.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



