Pivovarská restaurace Na Spilce sotva před pár minutami otevřela, hned od 11 dopoledne se ale začíná rychle zaplňovat. U stolů se usazují první skupinky návštěvníků plzeňského pivovaru, nechybí ani dva autobusy Japonců, kteří po povinném nacvakání selfíček v areálu Prazdroje objednávají pečená vepřová kolena a vepřové špalky pečené na černém pivu.
Plzeňský ležák je nejen v Česku legendou a tady, ve sklepích, kde v minulosti várky Prazdroje kvasily, je jeho nepasterizovaná verze lahodná. Pěna na čerstvě načepovaném šnytu je hustá jako smetana, pivo má jemný říz a typickou příjemnou hořkost. Na čepu nabízí restaurace i další piva − Gambrinus nebo Kozel −, ovšem pít je v Mekce českého pivovarnictví by byl hřích.
Restaurace Na Spilce je známou turistickou atrakcí nejen pro Čechy, k vidění je více národností: vedle Japonců také Němci, Španělé nebo Poláci. Navzdory turistickému zaměření ceny vyloženě přemrštěné nejsou: velkou plzeň si dáte za 45 korun, pečené vepřové koleno s křenem zhruba za tři stovky. Minimálně u piva ale cena odpovídá kvalitě: takhle dobrý plzeňský ležák si jen tak v nějaké hospodě nedáte.
Stejně jako má správný muslim aspoň jednou za život vykonat pouť do Mekky, správný pivař by měl navštívit Plzeňský Prazdroj.
V areálu Prazdroje se dá ovšem strávit mnoho dalších hodin i mimo populární pivovarskou restauraci. A to především exkurzí po pivovaru. Za 250 korun na osobu (nebo rodinné vstupné za 550 korun) zájemce odvezou autobusem nejprve do stáčírny s kapacitou 120 tisíc lahví za hodinu, pak předvedou varny, a to jak historickou, v níž byla v roce 1842 uvařena vůbec první várka Prazdroje, tak ty dnešní, moderní. Zlatým hřebem je návštěva pivovarských sklepů, kde kvasí mladina v otevřených dřevěných kádích a pivo zraje v dubových ležáckých sudech − a právě přímo z nich načepují každému účastníkovi exkurze nefiltrovaný ležák. Kvůli omezené kapacitě je ale lepší objednat se na prohlídku předem na webu pivovaru.
Návštěva Plzeňského Prazdroje je poněkud komerční zážitek; není problém utratit tu spoustu peněz za pivo, prohlídku pivovaru nebo předražené suvenýry. Ale stejně jako má do Mekky za život alespoň jednou putovat správný muslim, neměl by pravověrný pivař vynechat návštěvu nejvyhlášenějšího českého pivovaru.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později