Najít Beskydský pivovárek v Ostravici není nic komplikovaného. Městečko se rozkládá kolem jediné hlavní silnice a na jedno z největších místních gastronomických lákadel upozorňují cedule kolem cesty. Jedna z nich visí i naproti vlakovému nádraží, a tak se neztratí ani ti, kteří přijeli po kolejích. Před nádražím se stačí dát doleva a ujít asi půl kilometru.
Na první pohled nevypadá pivovar úplně lákavě, chybí mu genius loci. Pivo se tu vaří v areálu bývalé opravny nákladních aut, čemuž odpovídá i strohá funkčnost budov. Tady ovšem není dobré dát na první dojem. Zahrádka před pivovarem je plná hostů, stojany na kola jsou obsypány bicykly. A kdo nemá čas posedět, přijede si autem nebo na kole alespoň pro lahvové pivo. Což je vždy dobré znamení.
Beskydský pivovárek patří mezi zaběhnuté podniky. První várky piva tady uvařili v roce 2013 a oba spolumajitelé, Dušan Holý a Aleš Karpita, od začátku neměli malé ambice: chtěli místním lidem představit co nejvíce z desítek pivních stylů, které se vaří po celém světě. Byť z počátku naráželi na nepochopení a museli místním vysvětlovat, že IPA není jen lepenka, zjevně se pivovaru daří.
Když týdeník Ekonom navštívil Beskydský pivovárek před čtyřmi lety, fungoval v hlavní budově vedle samotné výroby piva jen skromný výčep s několika stoly. K snědku byla studená jídla typu sýrů nebo utopenců. Do dneška se ale hospoda rozšířila o velký sousední sál, v budově naproti pivovaru je k dispozici prostor pro další hosty. A už téměř půl roku tu navíc vaří (byť ne úplně levně).
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jan Němec
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



