Najít Beskydský pivovárek v Ostravici není nic komplikovaného. Městečko se rozkládá kolem jediné hlavní silnice a na jedno z největších místních gastronomických lákadel upozorňují cedule kolem cesty. Jedna z nich visí i naproti vlakovému nádraží, a tak se neztratí ani ti, kteří přijeli po kolejích. Před nádražím se stačí dát doleva a ujít asi půl kilometru.
Na první pohled nevypadá pivovar úplně lákavě, chybí mu genius loci. Pivo se tu vaří v areálu bývalé opravny nákladních aut, čemuž odpovídá i strohá funkčnost budov. Tady ovšem není dobré dát na první dojem. Zahrádka před pivovarem je plná hostů, stojany na kola jsou obsypány bicykly. A kdo nemá čas posedět, přijede si autem nebo na kole alespoň pro lahvové pivo. Což je vždy dobré znamení.
Beskydský pivovárek patří mezi zaběhnuté podniky. První várky piva tady uvařili v roce 2013 a oba spolumajitelé, Dušan Holý a Aleš Karpita, od začátku neměli malé ambice: chtěli místním lidem představit co nejvíce z desítek pivních stylů, které se vaří po celém světě. Byť z počátku naráželi na nepochopení a museli místním vysvětlovat, že IPA není jen lepenka, zjevně se pivovaru daří.
Když týdeník Ekonom navštívil Beskydský pivovárek před čtyřmi lety, fungoval v hlavní budově vedle samotné výroby piva jen skromný výčep s několika stoly. K snědku byla studená jídla typu sýrů nebo utopenců. Do dneška se ale hospoda rozšířila o velký sousední sál, v budově naproti pivovaru je k dispozici prostor pro další hosty. A už téměř půl roku tu navíc vaří (byť ne úplně levně).
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 70 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později