Pátý ročník prestižní ankety Zlatý kuchař potvrdil naprostou dominanci šéfkuchaře restaurace Grand Cru Jana Punčocháře, který zvítězil již potřetí v řadě. Za sebou již tradičně nechal všechny michelinské kuchaře. V anketě Zlatý kuchař hlasuje čtyřicet tuzemských gastronomických odborníků, nejsou to však kuchaři či manažeři restaurací, ale gastronomičtí novináři a food blogeři, kteří se na zdejší gastronomické scéně orientují přece jen o chlup lépe než michelinští inspektoři.
Na webových stránkách www.zlatykuchar.cz najdete mapu Zlatého kuchaře 2017, podle níž je možné jednoduše vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři.
Ale zpátky k výsledkům. Stříbrné místo získal talentovaný třicátník Přemek Forejt působící v restauraci Entrée v Olomouci, třetí byl Oldřich Sahajdák z michelinského La Degustation (ten vyhrál první dva ročníky). Nejlepším cukrářem v zemi se stal Lukáš Skála, zatímco titul nejlepšího zahraničního kuchaře získal Riccardo Lucque.
Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům, deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel před třemi lety do nově otevřené restaurace Grand Cru. Její nabídka patří k ozdobám pražské gastronomie a třeba podzimní snoubení české zabijačky s lanýži je jedním z vrcholů pražské gastronomie.

Anketa Zlatý kuchař přinesla další překvapivé zprávy: potěšující je, že špičková česká gastronomie už není omezena pouze na hlavní město: v první desítce jsou naopak hned tři mimopražské podniky. Druhým zajímavým momentem je zjištění, že odborná veřejnost je poměrně imunní k televizním kuchařským hvězdám: nejslavnější tuzemský kuchař Zdeněk Pohlreich skončil až patnáctý a MasterChef Marek Raditsch dvacátý osmý. Naopak se v této branži nedaří ženám: v poli 99 šéfkuchařů je pouze jedna jediná, a to až na 56. místě.

Anketu Zlatý kuchař pořádá časopis Gastro & Hotel, přičemž vzorem mu je podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




