Pátý ročník prestižní ankety Zlatý kuchař potvrdil naprostou dominanci šéfkuchaře restaurace Grand Cru Jana Punčocháře, který zvítězil již potřetí v řadě. Za sebou již tradičně nechal všechny michelinské kuchaře. V anketě Zlatý kuchař hlasuje čtyřicet tuzemských gastronomických odborníků, nejsou to však kuchaři či manažeři restaurací, ale gastronomičtí novináři a food blogeři, kteří se na zdejší gastronomické scéně orientují přece jen o chlup lépe než michelinští inspektoři.
Na webových stránkách www.zlatykuchar.cz najdete mapu Zlatého kuchaře 2017, podle níž je možné jednoduše vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři.
Ale zpátky k výsledkům. Stříbrné místo získal talentovaný třicátník Přemek Forejt působící v restauraci Entrée v Olomouci, třetí byl Oldřich Sahajdák z michelinského La Degustation (ten vyhrál první dva ročníky). Nejlepším cukrářem v zemi se stal Lukáš Skála, zatímco titul nejlepšího zahraničního kuchaře získal Riccardo Lucque.
Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům, deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel před třemi lety do nově otevřené restaurace Grand Cru. Její nabídka patří k ozdobám pražské gastronomie a třeba podzimní snoubení české zabijačky s lanýži je jedním z vrcholů pražské gastronomie.
Anketa Zlatý kuchař přinesla další překvapivé zprávy: potěšující je, že špičková česká gastronomie už není omezena pouze na hlavní město: v první desítce jsou naopak hned tři mimopražské podniky. Druhým zajímavým momentem je zjištění, že odborná veřejnost je poměrně imunní k televizním kuchařským hvězdám: nejslavnější tuzemský kuchař Zdeněk Pohlreich skončil až patnáctý a MasterChef Marek Raditsch dvacátý osmý. Naopak se v této branži nedaří ženám: v poli 99 šéfkuchařů je pouze jedna jediná, a to až na 56. místě.
Anketu Zlatý kuchař pořádá časopis Gastro & Hotel, přičemž vzorem mu je podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.