Zima na Sibiři je zlá. Proto když na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let přes transsibiřskou magistrálu mířili vlakem do Československa první Vietnamci, aby se zde vyučili nebo pracovali v továrnách, musely se vozy vypravit na cestu v létě.
Jedním z těch, kdo tehdy do bratrské země vlakem přicestoval, byl otec Hunga Leho. V Československu tehdy potkal i jeho matku, která zde pracovala ve fabrice. "Vzali se v Hradci Králové, byla to jedna z těch prvních vietnamských svateb v Česku," vypráví rodinnou historii Hung Le, pohodlně usazený v židli ve svém bistru v centru Prahy. Hung Le totiž šéfuje síti restaurací Banh-mi-ba a učí Čechy jíst vietnamskou kuchyni.
Mezi mladými českými Vietnamci je přitom trochu netypickým případem. Jeho rodiče se po svatbě odstěhovali zpět do Vietnamu a do Česka už se nevrátili. Hung Le se narodil ve Vietnamu a do Česka se přistěhoval až sám, a to relativně pozdě. "Ve Vietnamu jsem žil až do svých osmnácti let," vypráví.
V Česku ale ještě stihl dokončit část svého vzdělání. V Brně totiž vystudoval podnikové finance a daňové poradenství. Úvod do češtiny mu poskytl půlroční kurz, často se však musel jazyk učit za chodu. "Chodil jsem třeba dvakrát na stejnou přednášku. Nosil jsem s sebou diktafon a doma si to pak pouštěl. Skripta jsem si překládal do vietnamštiny," popisuje tehdejší zápolení s cizím jazykem.
Školu nakonec úspěšně dokončil. Přestěhoval se do Prahy a nejprve pracoval ve vietnamské importní firmě, potom ve velkoobchodě Makro Cash and Carry, mezi jehož zákazníky často patří právě i vietnamská komunita.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Filip Sýkora
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



