Zatímco italskou restauraci najdete téměř na každém rohu, řeckých podniků je u nás velmi málo. Jedna z ověřených stálic funguje už léta v pražských Dejvicích.
Ať počítáme, jak počítáme, na vyjmenování čistě řeckých taveren v české metropoli bohužel postačí prsty jedné ruky. A přitom lehká a zdravá řecká kuchyně je právě v horkých dnech mimořádně lákavá. Sázkou na jistotu je dejvická Kavala, jež během léta disponuje i příjemnou terasou.
Mezi dezerty kraluje řecký cheesecake podávaný s domácí marmeládou z granátového jablka.
Bohatá kolekce mezze
Majitel a šéfkuchař Kavaly Janis Asarlidis klade důraz na tradiční receptury, jeho kulinární nabídka je ovšem mnohem pestřejší než v běžné řecké taverně. Vedle musaky, špízu či bifteků, připravených z kořeněného mletého hovězího masa, zde totiž najdete spoustu zajímavých delikates z řeckých regionů. Doporučujeme hlavně ryby a plody moře, které můžete ochutnat v degustačních porcích v rámci malých řeckých předkrmů zvaných mezze. Jednou z oblíbených pochoutek jsou malé chobotničky připravené na víně a medu, které překvapí jemnou a lahodnou chutí, ještě o fous chutnější jsou ovšem pečené kalamáry servírované s omáčkou připravenou z jiker. Milovníci klasických chobotnic se mohou rozhodnout mezi chobotnicí na grilu nebo chobotnicovým tatarákem.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



