Restaurace s obchodem zasvěcená pálivým papričkám funguje už téměř dva roky v Havelské ulici v Praze. Můžete zde zakoupit pestrou kolekci čerstvých i sušených pálivých papriček a ochutnat spoustu více či méně pikantních kulinárních specialit.
O filozofii malé suterénní restaurace vypovídá nejen její název, ale i papričková výzdoba, v níž nechybí portrét Vilbura Scovilla, který před sto lety vymyslel stupnici pálivosti paprik, podle níž třeba jedna z velmi pálivých paprik s názvem habanero má zhruba 300 tisíc jednotek (vůbec nejpálivější paprika již překračuje dva miliony jednotek).
Pikantní jsou samozřejmě též dezerty, vyzkoušejte kombinaci čokolády se zmrzlinou z bílé čokolády a papričkami habanero.
Steak na reverz
Přestože všechna jídla v Chilli Pointu obsahují chilli papričky, jídla nejsou zdaleka tak pálivá, jak by se mohlo zdát. Tedy s výjimkou nejpálivějšího steaku v metropoli. Říká se mu Černá perla a kuchaři ho servírují s rouškou na obličeji, zatímco host musí podepsat reverz, že si dává superpálivý steak na vlastní zodpovědnost.
Další (a druhou nejpálivější) stálici představují smažené papričky plněné čedarem a servírované v rámci předkrmů s avokádem a majonézou ze zauzených papriček. Na talíři jsou tři papričky − cayenská, jalapenos a habanero, která je z nich nejpálivější a pro běžného návštěvníka může být její pálivost již za hranicí. Naopak všechny ostatní předkrmy a hlavní jídla pálí mnohem méně, často dokonce jen velmi lehce.
1. Smažené chilli papričky plněné čedarem, avokádo, Chipotle majonéza
190 korun
2. Chilli con carne, hovězí ořech, fazole
370 korun
Tuňák v zázvoru
Za ochutnání stojí kreativní verze chilli con carne, které je pojaté jako steak z hovězího ořechu připravený metodou sous vide a podávané s fazolovým salátkem, maniokem a chilli. Pikantní pojetí sluší také steaku z tuňáka marinovanému v zázvoru, který na talíři doprovází čočkové ragú a papričky piri piri.
Na poledním menu se každý den střídá jedna polévka a jedno hlavní jídlo, jako příklad poslouží třeba skotské vejce s bramborovým pyré či steak s polentovou kaší a grilovanou zeleninou a samozřejmě s chilli papričkami, které doplňuje jedno vegetariánské jídlo a dezert, minulý týden mrkvový koláč s citronem a chilli habanero.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 50 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později