Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Telecí v mátové krustě, jarní houby, mangold, chřest a fialové brambory, telecí omáčka, coulis z medvědího česneku.
Tandoori losos s chřestem v tempuře, okurková raita s koprem, koriandrovo-mátové čatní.
Mangový cheesecake s mangovým sorbetem má velkou konkurenci v ananasu pečeném v indické peci tandoor a servírovaném s pistáciovou zmrzlinou.
Kuchyně V Zátiší je rozkročena dvěma směry, přičemž jeden z nich představuje fine diningová podoba indické kuchyně v podání indického šéfkuchaře Mahavira Kanswala. Mimořádně oblíbené jsou především jeho nedělní indické brunche, které nabízejí ideální příležitost, jak se seznámit s pestrou indickou kuchyní.
Každý víkend se mění připravovaná jídla, část z nich se prezentuje jako pouliční jídlo (v Indii se tato jídla nazývají chaat) a hosté si je sami vybírají po příchodu do restaurace, předkrmy a hlavní chody se pak opět v menších, degustačních porcích servírují doprostřed stolu, jako je to běžné v indických restauracích. Hosté tak mohou ochutnat 10 až 12 jídel, mezi nimiž nechybí ryba či jehněčí.
Foie gras s mučenkou a pomeranči
Ve druhé části menu jsou jak české speciality, tak roky ověřené stálice mezinárodní kuchyně. A přestože výběr pokrmů není nijak široký, ve většině případů jde o fantasticky vybroušené kulinární klenoty. Na začátek doporučíme zlehka opečené jakubky podávané s kaviárem z létajících ryb a se svěžím hráškovým pyré, jež zvýrazní chuť jemného a lahodného masa špičkových mušlí.
Ještě povedenější jsou ovšem pečené játra foie gras servírovaná s výtečnou omáčkou z mučenky a pomerančů. Tak snovou úpravu této vyhlášené a vyhledávané delikatesy hned tak nenajdete. Ale pojďme dál. Pokud oba zmíněné předkrmy patří především francouzské gastronomii, křepelčí prsíčka v příjemné kombinaci s kroupovým rizotem, jež nechá vyniknout lehce rafinované chuti zvěřiny, jsou krásnou ukázkou moderní české kuchyně.
Telecí v mátové krustě
A potěší také znamenitý candát doprovázený topinambury, jemným mrkvovým pyré dochuceným pomerančem a překvapivou omáčkou z červené řepy, která vznikla redukcí čerstvé šťávy se šalotkou. Opět ukázka vzorně dotažené prezentace, kdy spolu jednotlivé komponenty krásně chuťově souznějí.
A to platí také v případě telecího v mátové krustě, které na talíři doprovázejí jarní houby a výrazná telecí omáčka. Většina hostů ovšem v případě hlavního chodu dává přednost vyhlášeným jehněčím kotletkám, které jsou v lehkých obměnách v menu od otevření restaurace a jsou typickým jídlem podniku.
Bio Châteauneuf-du-Pape
Velkou výhodou restaurace V Zátiší je pestrá nabídka rozlévaných vín, která jsou vybrána k jednotlivým pokrmům tak, aby co nejvíce ladila s chutí jídel. Z českých vín má na vinné kartě již tradičně místo Milan Sůkal, velmi oblíbené jsou rakouské veltlíny, třeba výtečné Veltlínské zelené Smaragd z vinařství Knoll či Rýnský ryzlink od Jakoba Schneidera z německého Porýní – Falc.
Podívejte se, jak se v restauraci V Zátiší připravuje chřest s holandskou omáčkou:
Alternativou se širokým využitím, třeba pro hosty, kteří nemají rádi párování foie gras se sladkým vínem, může být velmi zajímavé chardonnay z vinařství Whither Hills na Novém Zélandu, které je připravené jako barrique v burgundském stylu. A ještě jeden tip na unikátní červené víno – ochutnejte Châteauneuf-du-Pape z vinařství Le Clos du Caillou.
Za dva chody hosté zaplatí 990 korun, pokud si dají o chod více, bude je to stát 1090 korun. Ke všem pokrmům jsou připravena k párování vína, za něž hosté zaplatí 490 při dvou chodech, respektive 590 při třech chodech.
Rozhovor se šéfkuchařem: Mahavir Kanswal
Bez jakých jídel se v životě neobejdete a proč?
Vyrostl jsem v Indii, takže moje milovaná jídla jsou trochu jiná, než má typický Čech. I když jedno je podobné: neobejdu se bez pečiva, v mém případě je to teplý naan. Dále v mém jídelníčku nesmí chybět čočka připravená na mnoho způsobů a pak také nejrůznější zelenina v kari omáčce.
Vyberte tři česká jídla, která by mohla soutěžit na gastronomické olympiádě?
Určitě bych na takovou olympiádu poslal českou polévku, třeba naši kulajdu, kterou máme V Zátiší prvotřídní. A pak kachnu připravenou tradičním českým způsobem a samozřejmě také svíčkovou, která nemá jinde obdoby.
K jakému českému šéfkuchaři chodíte nejraději a co si u něho dáváte?
Popravdě se do jiných restaurací moc nedostanu, naposledy jsem byl v Mandarínu u Jiřího Štifta a moc mi tam chutnalo. Jeho asijské speciality připravené v duchu fine dining kuchyně jsou výborné.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom




