Tip

Osvěžující kombinace fresh džusů – například pomeranč se zázvorem a limetkou či grep s jablkem a mrkví.

Z nabídky

Letní listový salát s jahodami, gorgonzolou, praženými vlašskými ořechy a pomerančovým dresinkem      170 korun

Konfitované králičí stehno protýkané slaninou s estragonovou omáčkou a špenátovými tagliatellemi      297 korun

Spousta Čechů se domnívá, že zdravá kuchyně není chutná, a naopak. Ale není to pravda. Když má kuchař talent a dobré suroviny, může vařit chutně, zdravě i moderně. A takové bylo také zadaní pro šéfkuchaře v Resortu Svatá Kateřina, kam jezdí hosté za aktivním odpočinkem naplněným sportem, cvičením jógy a procházkami v nádherné přírodě, ale také masážemi a relaxací v příjemném wellness.

 

Kalorie pod kontrolou

Z restaurace Voda je nádherný výhled do zeleně a za příznivého počasí lze stolovat na terase u romantického jezírka s ostrovem. Jídelní lístek je celkem krátký – nabízí pár lehkých předkrmů, pět salátů, zajímavé těstoviny, ryby a maso. Přesto je překvapivě pestrý, takže si každý vybere.

Zvláštností je, že restaurace uvádí u všech jídel nutriční a kalorické hodnoty pokrmů, takže lidé, kteří sledují příjem energie, mají vše „pod kontrolou“. Dalším unikátem je nabídka speciální jógové stravy či individuálních jídelníčků v rámci nového programu metabolic balance, v němž je každému podle výsledků rozboru krve připraveno individuální menu přímo na míru.

Běžné menu v restauraci Voda nabízí kreativně pojatou středomořskou kuchyni, základem jsou především zajímavé saláty a těstoviny, což uvítají v první řadě ženy. Ty jistě ocení jak letní listový salát s jahodami, gorgonzolou a praženými vlašskými ořechy, který je podáván s pomerančovým dresinkem, tak také oblíbené caprese s lilkovým pyré. Hlavní jídla je možné rozdělit do dvou skupin – v té první dominují čerstvé, domácí a ručně dělané těstoviny, které jsou s jedinou výjimkou připravované v lehkých, bezmasých verzích.

 

Lehká a chutná pasta

Za zkoušku stojí tagliatelle alla chitarra s olivami, kapary, tomatovou omáčkou a bazalkou či kreativně připravené aglio olio, jejichž chuť je zvýrazněná kombinací sušených a čerstvých rajčat. Skvělou volbou jsou ovšem i tortellini se šalvějí, gnocchi s lanýžovým máslem, rukolou a parmazánem či čekankové risotto.

Masovou verzi pak zastupují pappardelle s chřestem, kuřecím masem a sýrem mascarpone. V nabídce je také čerstvý pstruh z nedaleké farmy či grilovaný losos, stejně jako zlehka grilovaná kuřecí prsíčka s kostí, která jsou podávaná s omáčkou z balsamica a pečenou zeleninou, což je dokonalá ukázka moderního jídla, které respektuje zásady zdravé výživy.

Z chuťového hlediska jsou ovšem našimi favority konfitované králičí stehno podávané s estragonovou omáčkou a špenátovými tagliatellemi a marinovaná vepřová panenka na listovém špenátu s česnekem, kterou kuchař servíruje s bramborovým konfitem.

Podívete se, jak šéfkuchař restaurace Voda připravuje jogínské kari:

Resort sv. katerina

 

Kateřinský pramen

Stejně jako nabídka jídel, ani vinná karta není příliš rozsáhlá, nicméně uspokojí i poměrně náročné konzumenty vína. Jako víno na běžné pití zde figurují tři moderně připravená vína společnosti Artevini, tedy jejich Green, Pink a Red, přičemž hlavně růžové a červené, v obou případech stoprocentní zweigeltrebe, jsou v poměru k ceně vydařená. A rozhodně nezklame ani svěží Sauvignon od Mádla či klasický německý rizlink z oblasti Rýnu.

Příznivci výraznějších červených vín si pak mohou vybírat ze španělských či italských vín, v nabídce je jak oblíbené Barbero tak hutné Primitivo ze 60 let starých vinohradů v Puglii. A zmínit tentokrát musíme i vodu, neboť se zde rozlévá voda z místního pramene sv. Kateřiny, o jehož léčivých účincích se zmiňují již kroniky z 15. století.

Byznys a firemní klientela ocení pestrou nabídku sportovních aktivit (včetně golfového drivingu), které může využít při pořádání speciálních teambuildingů. K dispozici jsou samozřejmě i konferenční prostory.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Milan Hejda

SONY DSCZe které suroviny rád vaříte a proč?

Hodně vařím pro jogíny a rád pracuji s čerstvou zeleninou a čerstvými bylinkami. Třeba takový koriandr či saturejka jsou téměř zázračné věci.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Není to jídlo, ale způsob vaření. Nadchla mě metoda sous vide, tedy vaření ve vakuu, kterou nyní zavádím i u nás v Resortu Svatá Kateřina.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád pražskou restauraci Pasta Fresca, kam chodím rád na domácí pastu. Ostatně i u nás si děláme domácí těstoviny, takže dokážu ocenit, kolik je za tím práce.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-62588780-restaurace-voda-propaguje-zdravou-kuchyni-nabizi-napriklad-joginske-kari