Také jsme si nějak nepadli do oka s profesorkou, takže katastrofa byla na světě a po zásluze jsem málem propadl. Jenže někdy v 17 letech mi došlo, že se čtyřkou na maturitním vysvědčení bych nakonec mohl maximálně chodit chytřejším kolegům pro svačinu. Takže jsem se, byť s obrovskou nechutí, mnohé doučil, zvláště pak Puškina.

O životě a díle tohoto velkého básníka bych dodnes mohl asi tak hodinu plynně konverzovat. Bohužel jsem tuto schopnost v Moskvě nikdy nevyužil, ale ze spaní dosud občas recituji Evžena Oněgina či dopis vyhnancům na Sibiř. Především mi však v paměti utkvěla Puškinova skromná báseň o tom, že si vztyčil památník.

Ty úderné verše se určitě museli naučit i mnozí dnešní podnikatelé. V povědomí jim patrně straší, že by také po nich mělo něco monumentálního zbýt. Nějaký ten do nebe se tyčící pomník, nejlépe růžový barokní palác s gotickými věžemi, renesančním bazénem, secesními garážemi a románskými hradbami. A protože o podnikání už píšu přes 22 let, nemohl jsem si nevšimnout, že někteří budovatelé těchto hrdých památníků časem opustili čestnou rubriku „podnikatel týdne“ a přemístili se do virtuálních rubrik „podvodník měsíce“ a „krach roku“.

Naštěstí lze nalézt také opačné příklady. Například v Jizerských horách jde o takzvanou Prezidentskou chatu, kterou Dalibor Dědek, zakladatel a šéf jablonecké společnosti Jablotron, nechal citlivě restaurovat v prvorepublikovém duchu.

Podobných vkusných „pomníků“ skutečného úspěchu jsme na našich cestách po restauracích a hotelech českých podnikatelů, o nichž si můžete přečíst v aktuálním dvojčísle Ekonomu, potkali celou řadu. Společné je jim to, že se neroztahují zpupně po úrodné půdě, nýbrž jsou citlivě zasazené do krajiny či do ulic historického města, a netouží ohromit, nýbrž často „pouze“ zvelebují dílo předků.

 

obalka Ekonom 272014Příběhy restaurací bohatých Čechůnajdete v hlavním tématu nového dvojčísla týdeníku Ekonom, které vychází ve čtvrtek 3. července. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-62499870-cesti-podnikatele-si-stavi-gastronomicke-pomniky-nechteji-ohromit-ale-zvelebovat