Potravina vykazovala zápach po rozkladu bílkovin, maso mělo bělavě šedý vzhled a slizký povrch... Tak popisuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (řízená ministerstvem zemědělství) například kuřecí řízek, který objevila v prodejně Aholdu v Nejdku.
Poslední přehled o pochybeních obchodníků z tohoto pondělka obsahuje na třiadvacet dalších prohřešků. Právě v pondělí ale přišli na ministerstvo zemědělství také zástupci řetězců a v čele se šéfem Svazu obchodu Zdeňkem Juračkou předali ministru Petru Bendlovi svou Deklaraci správné prodejní praxe. Zatím osm řetězců se v ní zavazuje, že zlepší způsob a kontrolu prodeje. Bendl ovšem deklaraci označil za příliš obecnou (má pravdu) a smíření se nekonalo.
Ani nemohlo. Spor mezi inspekcí a obchodníky se rozhořel už při nedávné konferenci Retail in Detail. Náměstek ministra Martin Hlaváček tam nahlas řekl, že pochybení obchodníků se "zdají být systémová". Juračka a zástupci řetězců to striktně odmítli, v kuloárech dokonce padala silná slova.
Probuzená isnpekce
"Když bude inspekce chtít, najde nějakou chybu v každé prodejně. Ale nemůžeme proto vyvolávat neodůvodněnou paniku. A zdaleka ne všechna pochybení jsou stejně závažná," apeluje Juračka na politiky a kontrolory. Inspekce jako by se v posledních měsících skutečně zázračně probrala z letargie. Možná se zalekla toho, že by kvůli předchozí pasivitě mohla být zrušena.
Nicméně správně trvá na tom, že má povinnost zveřejňovat nálezy stylem padni komu padni. A když některé prohřešky vidí v té samé prodejně opakovaně, nebo když manažer velkoprodejny vyzve brigádníky k noční akci přelepování etiket s dobou trvanlivosti sýrů - považuje to už za selhání systémové.
Spor zatím řešení nemá. Možná by to chtělo udělat anketu mezi zákazníky: Když doma vybalíte nákup se zapáchajícími řízky či nepoživatelným sýrem - vyděsí vás to jako chyba systémová, nebo se vám uleví, protože šlo jen o selhání jednotlivce?
Martin Mařík
reportér týdeníku Ekonom
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Martin Mařík



