Nerozdává úkoly, nedeleguje práci, nemá hlavní slovo, vzdává se nutnosti mít vize. Místo toho vytváří prostředí, ve kterém si každý zaměstnanec sám najde svůj úkol, propojuje lidi navzájem a miluje chyby. Tak definuje ideálního šéfa Jan Vlachynský, spolumajitel Baru, který neexistuje a několika dalších brněnských gastronomických podniků. Teď, v době koronavirové, kdy může své firmy provozovat jen "přes okénko", našel Vlachynský čas na to, aby shrnul svou teorii šéfovství, a to jak v podcastu Šéfové jsou kokoti, tak i stejnojmenné knize, která vyšla před dvěma týdny. "Já sám jsem tím největším kokotem. Protože jsem šéf. A šéfové jsou a navždy budou tou největší překážkou skvělé práce. Tyhle zásady jsem si sepsal, abych je pořád měl na očích a připomínaly mi, jak se jako šéf mám chovat a jak naopak ne," vysvětluje manažer, který se ve vedení zaměřuje na to, aby jako manažer upozadil svůj hlas a názor. Tím už nějakou dobu čeří vody na konferencích o leadershipu a také to předává v kurzech, jak vést gastronomický podnik.

Jiné vedení i jiné gastro

Vlachynský vede lidi od roku 2012, kdy založil první bar. Nyní má barů pět, jeden hotel a dalších několik aktivit pod hlavičkou Lidé z Baru, které s gastronomií souvisí. Celkem zaměstnává 150 lidí. Jeho manažerský styl je založený především na předání odpovědnosti a svobod zaměstnancům a piluje ho přibližně pět let. "Do té doby jsem všechny ty věci jako úkolování a dozorování, bombardování telefonáty normálně dělal," říká Vlachynský.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 80 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-66842660-seznamte-se-jan-vlachynsky-kokot-v-cele-firmy