Tip:

V sousedství hotelu můžete navštívit sesterskou pražírnu semen a ořechů.

Hotel Rustikal vznikl jako originální přestavba selského statku již v polovině devadesátých let, kdy těžil hlavně ze své lokace, neboť Horní Cerekev leží v krásné krajině Českomoravské vysočiny, jen pár kilometrů od architektonické perly s nálepkou UNESCO, Telče. Před několika lety se společně s příchodem nových majitelů výrazně zlepšila také gastronomická nabídka hotelové restaurace. Noví majitelé totiž mají v okolí Horní Cerekve několik farem, na nichž chovají zvířata a produkují si tak vlastní hovězí, vepřové či drůbež, takže většina masa v restauraci pochází z jejich vlastních zdrojů, stejně jako třeba mák, med či brambory. Na menu jsou také pstruzi na másle, které šéfkuchař objednává z několik kilometrů vzdálených sádek.

V restauraci Rustikal používají hovězí z vlastního chovu, na steaky pak stařené maso. (Foto: archiv restaurace)
V restauraci Rustikal používají hovězí z vlastního chovu, na steaky pak stařené maso.
Foto: archiv restaurace

A teď už k vlastní nabídce. Z předkrmů potěší kachní játra v portském víně, domácí škvarky či pikantní topinka s trhaným masem, čedarem a chilli, pro vegetariány je připraven v těstíčku zapečený kozí sýr, který na talíři doprovází rafinované hruškové čatní. Kuchaři také připravují zajímavou verzi slavného šafránového rizota, neboť ho podávají s kachními prsíčky. A kachní, vepřové a hovězí maso hraje prim také mezi hlavními chody. V nabídce jsou například vepřová líčka na červeném víně, panenka s fazolkami ochucenými pancettou a flambovanými s koňakem či steak s pepřovou a hříbkovou omáčkou.

Kvalitní hovězí maso je v nabídce také syrové, jako tatarák či carpaccio. (Foto: archiv restaurace)
Kvalitní hovězí maso je v nabídce také syrové, jako tatarák či carpaccio.
Foto: archiv restaurace
Adresa:

Hotel Rustikal

Havlíčkova 120
Horní Cerekev
www.hotel-rustikal.com

Milovníci české klasiky pak mohou vyzkoušet konfitované kachní stehno s červeným zelím a bramborovo-škvarkovým knedlíkem či pečená vepřová žebra s brusinkovým křenem.

 

Součástí restaurace je prostorná terasa umístěná v uzavřeném dvoře, kde probíhá každý pátek grilování. Pestrou kolekci pokrmů z regionálních produktů doplňuje široká nabídka pizzy, tu ocení hlavně děti.

Související