Tip:

Podnik nabízí vedle stálého menu i týdenní nabídku, v níž si můžete vybrat vždy ze dvou předkrmů, dvou hlavních jídel a dezertu či sýrového talíře.

Z nabídky:

Smažené vejce, bramborové ragú, lišky a kopr

290 korun

jarvis_5bbdde13498e15d21ebe88cc.jpeg

Grilovaná daňčí svíčková, jeřabiny, dýně a kaštany

590 korun

jarvis_5bbdde13498e15d21ebe88d0.jpeg
Adresa:

U Malířů 1543

Maltézské náměstí 11
Praha 1 – Malá Strana
www.umaliru1543.cz

Malá Strana, jedna z nejstarších a nejhezčích částí Prahy, nabízí mnoho zážitků. Ve spleti romantických dlážděných ulic mezi Vltavou a Pražským hradem najdete paláce, kostely i spoustu malebných domů. V jednom takovém, pocházejícím z 15. století, se nachází i restaurace U Malířů 1543. Právě toho roku tam prý byl založen podnik, který údajně navštěvoval i Rudolf II. A ačkoliv se od té doby mnoho změnilo, výjimečná atmosféra restauraci zůstala.

Vedle historického interiéru jsou ozdobou místa i fresky, které zachycují významné události pojící se s okolními památkami. Hold české historii však nevzdává jen samotná budova restaurace, nýbrž i její menu. Zdánlivě prosté suroviny, které však tradičně patřily do české kuchyně, zde šéfkuchař povyšuje na opravdový gastronomický zážitek. To dokládají i pokrmy z podzimního menu, v němž podnik sází na sezonní české produkty, třeba houby, zvěřinu či jeřabiny − surovinu, o které mnoho lidí tvrdí, že je jedovatá. O opaku vás přesvědčí například daňčí svíčková, která je podávána právě s omáčkou z jeřabin a s jedlými kaštany. Jídlo, jež dokládá, jak skvěle se dají tyto suroviny využít. K výraznému daňčímu masu se kombinace jeřabin, dýně a kaštanů skvěle hodí, nepotlačuje totiž chuť masa, ale naopak ji doplní o nové nuance.

Mezi předkrmy nabízí zajímavý chuťový zážitek vejce pošírované při 63 stupních Celsia a následně osmažené ve strouhance, podávané s bramborovým ragú, liškami a koprem − dalšími tradičními českými surovinami, jež doplňují jemné, avšak na povrchu křupavé vejce. Česká jídla vyvažují na jídelním lístku pokrmy z francouzské kuchyně, například šneci po burgundsku či houbový rillettes podávaný s lanýžovým gelem a nakládanými houbami. Mezi hlavními jídly pak vedle již zmíněného daňčího potěší i filet ze pstruha s netradiční kombinací v podobě kroupového rizota s houbami a kapustou.

Podívejte se, jak v restauraci U Malířů 1543 připravují vejce v panko strouhance

Šéfkuchařovy recepty - U Malířů

Smažené vejce s bramborovou espumou a bramborovoliškovým pyré a koprovým olejem. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře restaurace U Malířů 1543.

Související