Mezi dezerty bodují tradiční lívance s borůvkovým rozvarem a kysanou smetanou.
Chobotnice na rizotu se zeleným chřestem a limetkovou omáčkou
395 korun
Pečený candát se zelenou čočkou a barevnou mrkví
260 korun
Býčí oháňka dušená na víně s kořenovou zeleninou, domácí špecle
285 korun
Harmony Club hotel
Bedřichov 106
Špindlerův Mlýn
www.harmonyclub.cz
Přestože klasická krkonošská kuchyně byla poměrně monotónní, neboť jejím základem bývaly hlavně brambory a houby, dnes se ve Špindlerově Mlýně vaří stejně dobře a stejně pestře jako v Praze. To krásně dokazuje třeba restaurace prestižního čtyřhvězdičkového hotelu Harmony, který patří díky své precizní nabídce služeb k nejlepším adresám ve městě.
Jehněčí na česneku
Harmony se může pochlubit nejen nádherným výhledem, neboť stojí ve svahu nad městem, ale také parádním wellness s bazénem a saunovým světem. Ale nás zajímá v první řadě jeho kulinární nabídka. Na menu najdete jak moderně pojatou českou klasiku, tak spoustu kreativně doladěných specialit mezinárodní kuchyně. Nejdříve k té domácí. Jsme v Krkonoších, a tak nemůže chybět kyselo, největší lokální specialita založená na kombinaci kyselé chutě chlebového kvasu, vajec a hub. Oblíbený je také řízek v bylinkové strouhance podávaný s vídeňským salátem či vrabec s česnekovými brambory a špenátem. A potěší i jehněčí kolínko na česneku.
Chobotnice s limetkovou omáčkou
Tolik k české kuchyni, které patří zhruba třetina menu. Z bohaté kolekce mezinárodních specialit doporučíme hned půl tuctu pokrmů. Na začátek stojí za vyzkoušení chuťově skvostná dýňová polévka s kokosovým mlékem, kachní prsíčka s pečeným pomerančem nebo svěží kombinace delikátní španělské sušené šunky z černých iberských prasátek s cukrovým melounem a medovou hořčicí. Vegetariáni ocení rizoto z pohanky a červené řepy zapečené s kozím sýrem a podávané s piniovými oříšky, milovníci mořských plodů si smlsnou na výtečné chobotnici dochucené limetkovou omáčkou.
Steak se švestkami a čokoládou
A ještě dvě prvotřídní masové variace. Ve víně pomalu dušená býčí oháňka potěší svou jemnou, delikátní chutí, naopak parádní steak ze svíčkové překvapí bohatou chuťovou paletou, neboť je servírován s bulgurem, pečenými švestkami a hutnou omáčkou zvýrazněnou belgickou čokoládou. Takové jídlo bodne po pořádné túře po horských hřebenech. A vůbec nevadí, když se vám na jejím začátku nechce šplhat do kopce: v ceně ubytování je až do konce října každodenní zpáteční jízdenka lanovkou zdarma pro celou rodinu − ať už na Medvědín, nebo do sv. Petra.
Podívejte se, jak v restauraci hotelu Harmony grilují maso
Grilované maso z hor
Radovan Novotný z krkonošského hotelu Harmony nám ukázal, jak správně a chutně grilovat.