Ačkoliv je vietnamská kavárna Cafefin otevřená teprve něco přes rok, dokázala si rychle vybudovat věrnou klientelu. Hodinu po otevření se již plní poslední volné stoly, o víkendu musíte být ještě rychlejší. Majitel podniku Jackie Tran Anh však rozhodně neusíná na vavřínech. Neustále zkouší nové kombinace chutí, zdokonaluje již zaběhnutá jídla a při svých toulkách světem hledá nové recepty, které si pak předělá k obrazu svému.
V době oběda, tedy od 10 do 14 hodin, vyzkoušejte slavné vietnamské Bun Bo Nam Bo.
Tak trochu český Vietnam
Proto zapomeňte na klasickou vietnamskou kuchyni, ke které má ovšem Jackie Tran Anh blízko, neboť jeho rodiče vlastní slavná pražská bistra Pho Vietnam. V Cafefinu se snoubí tradiční vietnamské chutě s nám bližšími surovinami. Stálé menu nabízí jak slaná, tak sladká jídla, nicméně obojí si můžete dát po celý den, na rozdělení snídaně−oběd−večeře se tu nehraje.
Tropická kaše
145 korun
Toast s kozím sýrem a granátovým jablkem
150 korun
Banánový chléb s arašídovým máslem
Mezi nejoblíbenější jídla patří rozhodně jeden ze slavných vietnamských sendvičů Banh mi. Vyzkoušejte například jemnou verzi s batátem a krevetami či poněkud netradiční kombinaci s avokádem a hovězím masem. Nejlépe se však kreativita majitele projevuje na toastech. Ať již vyzkoušíte sladký toast, jehož základem je tzv. banana bread neboli banánový chléb, podávaný s arašídovým máslem, borůvkami, banánem, jahodami, několika druhy ořechů a doladěný granátovým jablkem, či dnes již poměrně rozšířený avokádový toast, připravte se na skvělou souhrnu chutí.
Dokonale sladěný toust
Právě na avokádovém toastu, který je zde připravován s kozím sýrem, pomerančem, granátovým jablkem, mátou, koriandrem a chilli je vidět, jak krásně funguje kombinace zdánlivě nesourodých surovin. Koriandr dodává avokádu chuť Asie, křupavé granátové jablko zase krásně ladí s kozím sýrem. Není divu, že se tento toust rychle stal nejoblíbenějším jídlem podniku. Výhradní postavení v jídelním lístku má také cháo neboli kaše. Zvláště kombinace ovesných vloček, kokosového mléka, banánu, borůvek a arašídového másla potěší svou vyvážeností a jemně sladkou chutí.
Rozhovor se šéfkuchařem: Jackie Tran Anh
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?
Určitě zkaramelizovaný bůček. Nejdřív ho nakrájíte na kostičky i s kůží, trochu osmahnete na pánvi či v hrnku a pak přidáte rybí omáčku. Dále přidáte karamel, který si musíte připravit zvlášť v jiné pánvi, výsledná chuť není sladká, jde především o barvu. Pak přidáte vodu do hrnku s masem, přiklopíte a necháte dlouho dusit/vařit. Maso je pak měkké a podává se s rýží. Mimochodem měli jsme to jednou v kavárně, při prvních narozeninách Cafefinu. A celý recept máme taky v naší Vietnamské kuchařce.
Cafefin
náměstí Jiřího z Poděbrad 4
Praha 2 – Vinohrady
www.cafefinvpraze.com
Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?
Možná to bude tím, že jsme Vietnamci, ale ze všech kuchyní mi nejvíc chutná pořád ta naše vietnamská. Za mě je to stále nejvyváženější kuchyně.
Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?
Poctivá svíčková.