Za tři roky své existence udělalo karlínské Nejen Bistro až neskutečný pokrok. Když ambiciózní podnik začínal, a nutno připomenout, že při jeho vzniku se majitelé inspirovali nikoliv v Londýně či New Yorku, ale v Budapešti, sázel hlavně na jednoduchá jídla z populárního Josper grilu. Skvělou chobotnici, hovězí žebra, burger. Jenže jak kuchyně vedená duem šéfkuchařů získávala zkušenosti, troufala si na stále náročnější kulinární kreace.
Pro soukromé akce a firemní prezentace slouží byt vedle restaurace, kam se vejde zhruba 30 lidí a kde obsluha zajistí veškerý servis.
Tatarák srdečně
Jako by jim byl bistrostyl již malý a pokukovali po fine diningu. A tento vývoj dokazují také pokrmy z nového jarního menu, které v těchto dnech kuchyně postupně zařazuje mezi oblíbené stálice podniku, jako je třeba tatarák z hovězího srdce. Ve většině z nich sází šéfkuchař na aktuální sezonní produkty, třeba chřest či medvědí česnek − respektive dokonalé pesto z medvědího česneku, vlašských ořechů a prémiového oleje. Tím dochucuje hned několik pokrmů, od fantastické "sýrové" pěny podávané s křupavým domácím chlebem až po masové či zeleninové variace.
Uzený pstruh s chřestem a kaviárem
228 korun
Marinovaný sleď s uzeným zelím
158 korun
Pstruží pěna
Zajímavý chuťový zážitek nabízí dva dny tažený kuřecí vývar doplněný chřestem, medvědím česnekem a vajíčkem, příjemné naladění na následující symfonie chutí. Ta první přichází v podobě filátek ze sledě, která jsou marinovaná v červené řepě a podávaná s fermentovanými ředkvičkami a plněnou cibulí. Příjemné nakyslá, plná chuť. Výtečná je také pěna z uzeného pstruha a zakysané smetany, která je doplněná kaviárem a chřestem a podávaná s jemnou a křehkou focacciou. To je předkrm, který potěší (na rozdíl od toho předchozího) svou delikátní chutí úplně všechny.
Pinie a pečený chřest
A nyní již ke dvěma největším překvapením. Mezi předkrmy kraluje fantastická prezentace pečeného zeleného chřestu, který je opět dochucen medvědím česnekem, a dále pak piniovými oříšky, šťovíkem a sušeným vaječným žloutkem. Obdobné postavení mezi hlavními jídly má šťavnatá jehněčí plec s jarním hráškem a pikantní rajčatovou omáčkou z výpeku. Přestože Češi obecně nepatří mezi milovníky jehněčího, tahle prezentace bude mít velký úspěch.
Podívejte se, jak v Nejen Bistru připravují chřest na uhlí, krém z medvědího česneku a sušené vajíčko:
Chřest se sušeným vajíčkem
Jiří Hrachový z Nejen Bistra nám ukázal, jak si udělat chřest na uhlí. K tomu krém z medvědího česneku a sušené vajíčko.
Rozhovor se šéfkuchařem: Jiří Hrachový
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?
Moje nejoblíbenější jídlo je knedlo vepřo zelo mého dědy a babičky, domácí zelí a žádný cukr. Nebo výpečky se špenátem.
Nejen Bistro
Křižíkova 24
Praha 8
www.nejenbistro.cz
Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?
Nejraději mám českou kuchyni, ale inspiruji se pokrmy z celého světa.
Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?
Asi nebude úplně tradiční. Už odmala mi děda vařil morkové kosti a dával je na chleba se solí a s pepřem. Tak bych tam poslal vepřovou nožičku plněnou brzlíkem s omáčkou z uzeného morku a fermentovanou zeleninou.