Špejle
Najíte se tu stejně dobře jako v kvalitní restauraci. A když budete spěchat, zabere vám to jen o málo víc času než ve fastfoodu. To je ve zkratce skulina na trhu, kam se v prosinci 2016 rozhodla "vmáčknout" Špejle. A jakkoliv je v Jindřišské ulici a v navazující Vodičkově restaurací i fastfoodů víc než dost, novému a originálnímu bistru se daří dobře. Spoluautorem konceptu je podnikavý Václav Vojíř, majitel známého baru Bugsy's kousek od Staroměstského náměstí. Inspirace španělskými tapas je zjevná, v samoobslužném bistru si můžete na talíř poskládat z malých pokrmů přesně to, na co máte chuť. Co je originální, jsou právě špejle. Ty jsou v malých jídlech zapíchnuté, obvykle jedna, ale dle kvality a množství surovin najdete v nabídce i "dvoušpejláky" a "tříšpejláky". Podle počtu špejlí, které máte po jídle ve stojánku na stole, pak zaplatíte útratu. Sníst chlebíček nebo dortík i se špejlí (a ušetřit tak 29 korun) se nedoporučuje. Dobrý oběd tu pořídíte odhadem za pět až osm špejlí. V okolí se lze v řadě restaurací zejména přes poledne najíst levněji, ale ceny ve Špejli rozhodně nejsou nijak vyšponované. Bonusem je pak příjemná obsluha a designově čistý interiér. Podnik má čtyři spolumajitele, jedním z nich je i kuchař Josef Pleskač. Ten předtím vařil ve smíchovské Potrefené huse. Jeho zásluhou je nabídka pestrá a zajímavá. V sekci předkrmů vedle sebe najdete klasický český sulc s cibulí i hipsterský salát z červené řepy a v sekci teplých jídel zase kachnu se zelím vedle miniburgeru. Právě česká klasika je na Špejli nejvtipnější, a když budete mít štěstí, "vychytáte" třeba i svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Se třemi špejlemi.
(Jindřišská 16, Praha 1, spejle.eu)
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později