Špejle
Najíte se tu stejně dobře jako v kvalitní restauraci. A když budete spěchat, zabere vám to jen o málo víc času než ve fastfoodu. To je ve zkratce skulina na trhu, kam se v prosinci 2016 rozhodla "vmáčknout" Špejle. A jakkoliv je v Jindřišské ulici a v navazující Vodičkově restaurací i fastfoodů víc než dost, novému a originálnímu bistru se daří dobře. Spoluautorem konceptu je podnikavý Václav Vojíř, majitel známého baru Bugsy's kousek od Staroměstského náměstí. Inspirace španělskými tapas je zjevná, v samoobslužném bistru si můžete na talíř poskládat z malých pokrmů přesně to, na co máte chuť. Co je originální, jsou právě špejle. Ty jsou v malých jídlech zapíchnuté, obvykle jedna, ale dle kvality a množství surovin najdete v nabídce i "dvoušpejláky" a "tříšpejláky". Podle počtu špejlí, které máte po jídle ve stojánku na stole, pak zaplatíte útratu. Sníst chlebíček nebo dortík i se špejlí (a ušetřit tak 29 korun) se nedoporučuje. Dobrý oběd tu pořídíte odhadem za pět až osm špejlí. V okolí se lze v řadě restaurací zejména přes poledne najíst levněji, ale ceny ve Špejli rozhodně nejsou nijak vyšponované. Bonusem je pak příjemná obsluha a designově čistý interiér. Podnik má čtyři spolumajitele, jedním z nich je i kuchař Josef Pleskač. Ten předtím vařil ve smíchovské Potrefené huse. Jeho zásluhou je nabídka pestrá a zajímavá. V sekci předkrmů vedle sebe najdete klasický český sulc s cibulí i hipsterský salát z červené řepy a v sekci teplých jídel zase kachnu se zelím vedle miniburgeru. Právě česká klasika je na Špejli nejvtipnější, a když budete mít štěstí, "vychytáte" třeba i svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Se třemi špejlemi.
(Jindřišská 16, Praha 1, spejle.eu)
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Miloš Čermák
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



