Strop varny v minipivovaru U Fleků lemují masivní dřevěné trámy, které pamatují ještě české království. Skutečnost, že v zachovalém stavu přežily několik staletí, ukazuje, jak moc je tu historie stále přítomná. V proslulém pivovaru ležícím v centru Prahy nedaleko Novoměstské radnice se pivo vaří bez přerušení už od roku 1499. Právě na dlouholeté a pevné tradici si rodina Brtníkových, která pivovar v současnosti vlastní, zakládá především.
"Zákazníci nás vnímají jako historickou památku. Vědí, že jsme jedna z nejstarších pražských hospod, a proto nás vyhledávají," vysvětluje Ivo Brtník, jeden ze spolumajitelů.
Svou roli v tradiční atmosféře ale sehrává i fakt, že se prostor restaurace skládá z několika historicky stylizovaných salonků. Hned u vchodu lákají příchozí k posezení dvě typické pivnice s masivním dřevěným nábytkem, vedle nich je malý salonek zvaný Akademie, kde se scházeli čeští umělci. O kousek dál tajemně vypadající chodba ústí do kabaretního sálu. Cesta z něj vede přes zahrádku do zdobeného Rytířského sálu, podlouhlé pivnice Jitrnice a končí v další pivnici zvané Václavka. Samotný pivovar se rozprostírá vedle komplexu restaurace.
1843
V tomto roce se v pivovaru U Fleků začal poprvé vařit 13stupňový tmavý ležák.
241 tisíc litrů
ležáku vypili hosté u Fleků v loňském roce.
4 týdny
trvá, než flekovské pivo od uvaření vykvasí a dostane se ke konzumentům.
Pivo se přitom na tradičním duchu podniku U Fleků podílí nejvíce. Od roku 1843 až dodnes místní sládci vaří výhradně tmavý 13stupňový flekovský ležák. Ten se přitom čepuje pouze v místní restauraci. V obchodech či v jiných hospodách jej majitelé neprodávají. "Na tomto modelu nic měnit nebudeme, chceme zkrátka navazovat na to, co tu má skoro dvousetletou tradici," vysvětluje Ivo Brtník. Stejně tak rodina přistupuje k možnosti, že by vedle tmavého ležáku vařila pivo s různými příchutěmi, jak to dělá mnoho dalších malých pivovarů. Brtníkovi chtějí zachovat originalitu podniku a vyhnout se riziku, že by se uvařené pivo neprodalo a pak by se muselo vylít.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Jakub Horáček
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



