Minipivovar Ossegg, za nímž se skrývá středověký název severočeského města Osek, má moderní historii jen krátkou − opavský podnikatel Jindřich Koska ho obnovil v létě 2015. Se svolením cisterciáků v klášteře, který se po sedmdesáti letech probouzí k životu, vaří ročně kolem 1300 hektolitrů piva. Především světlý ležák, dvanáctistupňový Philipp, vedle toho tmavý speciál Tomáš a rovněž světlou jedenáctku. Polovinu sezony pivovar nabízí i čtrnáctku − ta obsahuje osm kilogramů medu na tisíc litrů − a extrahořkou třináctku, o niž je stále větší zájem. Při významných příležitostech a svátcích se vaří speciál tmavá osmnáctka Jindřich, a dokonce i jednadvacítka.
V létě se polovina produkce pivovaru vypije přímo v klášterní restauraci a na přilehlé terase, protože ty žijí z turistů a cyklistů. Druhá polovina se rozváží − do Bíliny, Litvínova, Teplic, trochu do Ústí nad Labem. A také za hranice na německou stranu Krušných hor. Pivo dodávají jak v sudech, tak ve skle, nikoliv však PET lahvích. Do nich podle názoru majitele i zaměstnanců pivo jednoduše nepatří. Místní si pro něj mohou dojít také se džbánem a bez obav, že jim během cesty domů spadne pěna. Je totiž nefiltrované a obsahuje látky, které bílou čepici udrží.
1300 hektolitrů
piva vyrobí každoročně v severočeském minipivovaru Ossegg.
18 odběratelů
v okolí zaváží osecký pivovar především světlým ležákem Philipp.
25 milionů korun
představovala prvotní investice do klášterního pivovaru a s ním spojené restaurace.
"Chutnají mi všechna, mají vyváženou chuť, je z nich cítit slad a toho si lidé cení," říká o svých pivech Jindřich Koska. Zakládá si rovněž na tom, že při celé výrobě se používají místní suroviny. Chmel se nakupuje v Žatci přímo od pěstitelů, slad v Liberci a Vratislavicích, med dodávají okolní včelaři. Voda je z nedaleké krušnohorské přehrady Fláje. I techniku koupili z blízkého Litvínova, od firmy Brewtec. Samotná receptura je tradiční z 19. století − podle sládků pivovaru Ossegg se toho v Čechách už mnoho vymyslet nedá, a tak se jen trochu upravuje obsah chmele a sladu. Důležitá je i čistota a dodržování výrobních postupů.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 60 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později