Pro kuchaře to bude výzva. Byť michelinští inspektoři mají pro nejrůznější experimenty velké pochopení, připravit z masa ze zkumavky hvězdičkový steak bude chtít opravdu hodně práce. Jako ostatně i popularizace dalších novinek, které se chystají do regálů obchodů, ledniček a na jídelní stoly. Trh s jídlem se bude muset z demografických, ekonomických a ekologických důvodů změnit. Podle aktuálních vizí si za pár desetiletí budeme do žaludku cpát "personalizovanou výživu" skládající se mimo jiné z uměle vypěstovaného masa, geneticky modifikovaných rostlin či hmyzu, a to všechno dochucené zvukem. Ten má totiž schopnost zvýšit vnímání sladkého, vědci proto uvažují o výrobě hrajících talířů, které by pomohly snížit spotřebu sladidel.
"Další stravovací revolucí bude vertikální zemědělství," prohlásil pro časopis Time šéf inovací Googlu Ray Kurzweil. "Budeme pěstovat jídlo v umělou inteligencí kontrolovaných provozech, které budou spíš než do šíře růst do výšky. Hydroponní farmy na ovoce a zeleninu, ve zkumavce vytvořené maso," dodává. Bude to nutnost. Vědecké výzkumy naznačují, že současné způsoby výroby by planeta neunesla. Rostlinná a hlavně živočišná výroba konzumují příliš prostoru i zdrojů a vytvářejí příliš mnoho odpadu. A i tak − byť především z logistických důvodů − stále část planety hladoví.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je zamčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.



