Pro kuchaře to bude výzva. Byť michelinští inspektoři mají pro nejrůznější experimenty velké pochopení, připravit z masa ze zkumavky hvězdičkový steak bude chtít opravdu hodně práce. Jako ostatně i popularizace dalších novinek, které se chystají do regálů obchodů, ledniček a na jídelní stoly. Trh s jídlem se bude muset z demografických, ekonomických a ekologických důvodů změnit. Podle aktuálních vizí si za pár desetiletí budeme do žaludku cpát "personalizovanou výživu" skládající se mimo jiné z uměle vypěstovaného masa, geneticky modifikovaných rostlin či hmyzu, a to všechno dochucené zvukem. Ten má totiž schopnost zvýšit vnímání sladkého, vědci proto uvažují o výrobě hrajících talířů, které by pomohly snížit spotřebu sladidel.
"Další stravovací revolucí bude vertikální zemědělství," prohlásil pro časopis Time šéf inovací Googlu Ray Kurzweil. "Budeme pěstovat jídlo v umělou inteligencí kontrolovaných provozech, které budou spíš než do šíře růst do výšky. Hydroponní farmy na ovoce a zeleninu, ve zkumavce vytvořené maso," dodává. Bude to nutnost. Vědecké výzkumy naznačují, že současné způsoby výroby by planeta neunesla. Rostlinná a hlavně živočišná výroba konzumují příliš prostoru i zdrojů a vytvářejí příliš mnoho odpadu. A i tak − byť především z logistických důvodů − stále část planety hladoví.
Chcete číst dál?
Ještě na vás čeká 80 % článku.
S předplatným získáte
- Web Ekonom.cz bez reklam
- Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
- Možnost ukládat si články na později