Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Přečtěte si více o službě.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Pečená prsíčka z křepelky, karotka, pečené šalotky a šalotkové pyré, bylinkové velouté

Duo kozího sýra, variace artyčoku, balsamico, petrželový olej

Telecí svíčková, grenaille brambory, glazovaná karotka, nakládaná cibule, Madeira omáčka s rozinkami, celerové pyré s lanýžovým olejem

Tip

Novinkou mezi dezerty je parafráze na slavný koktejl Piña Colada, kde hlavní roli hraje karamelizovaný ananas.

Restaurace V Zátiší patří k několika málo gastronomickým jistotám, na které se mohou Pražané vždy plně spolehnout. Komorní podnik s působivým interiérem a vytříbenou kuchyní navíc v loňském ruce posílil nový šéfkuchař Igor Chramec s bohatými zkušenostmi z Britských ostrovů, který zapracoval především na moderní prezentaci pokrmů.

Duo kozích sýrů

Nabídka v Zátiší se totiž dlouhodobě téměř nemění, oblíbená jídla však nyní dostala nový a slušivý "kabátek". Mezi předkrmy zaujme parádní prezentace kozích sýrů, která je nejen vizuálně dokonalá, ale hlavně skvěle chutná. Proti sobě stojí smažená sýrová kroketa a sýr vyšlehaný do podoby lahodného krému, přičemž na talíři je doplňuje svěží artyčok a petrželový olej. Značnou proměnou prošel candát pečený na pánvi, lahodné maso prémiové sladkovodní ryby doprovází nakládaná kořenová zelenina, famózní citronová omáčka a květákové pyré. Jednoduchá a krásná kombinace.

Křepelka s pečenou šalotkou

Mezi tři největší kulinární zážitky zařazujeme křehká prsíčka křepelky, k jejichž šťavnatému masu šéfkuchař podává pečené šalotky, šalotkové pyré a bylinkovou omáčku. V chuti jemné až subtilní a přesto maximálně působivé. Bodovalo také výtečné srnčí s bylinkovými špeclemi, omáčkou z lesních hříbků a šípkovým džemem, které bylo rozloučením s letošní sezonou zvěřiny. A do třetice našich tipů musíme zařadit precizně připravenou telecí svíčkovou s celerovým pyré, nakládanou cibulí a omáčkou z madeirského vína s rozinkami. Krásná práce.

Vlašský ryzlink z Pálavy

Při doporučení vína tentokrát zůstaneme na Moravě, neboť restaurace V Zátiší má standardně reprezentativní výběr kvalitních tuzemských vín. Z bílých vín určitě vyzkoušejte Ryzlink vlašský z Pálavy, tedy víno, které by se v budoucnu mělo stát vlajkovou lodí moravského vinařství. V nabídce jsou vlašáky z prestižních vinařství Volařík a Mikrosvín, která již řadu let připravují špičková vína. Od Volaříka můžete vyzkoušet také "růžovku" z Frankovky. Z domácích červených vín dominují pinoty, ať už je to oblíbený Pinot noir z renomovaného vinařství Stapleton & Springer či povedený pinot ročníku 2011 od Milana Sůkala z Nového Poddvorova.

Podívejte se, jak šéfkuchař restaurace V Zátiší Igor Chramec připravuje lahůdku z kozího sýra v kombinaci s artyčoky:

Sýrové kozí duo s artyčoky zvládnete i vy

Na skok do Indie

Jenom dodejme, že v restauraci V Zátiší se již tradičně platí podle počtu chodů, dva chody stojí 990 korun, za tříchodové menu zaplatíte 1190 a za čtyřchodové menu 1290 korun. Pokud se rozhodnete využít nabídku párování vín, bude konečný účet o 490 až 690 korun dražší. Vedle mezinárodní nabídky zde hosté mohou ochutnat také řadu indických specialit, například tygří krevety marinované v bazalce a sezamu, které jsou pečené v tandooru a podávané s čatní z pečeného česneku a kokosovou rýží či legendární kuře "tikka masala" s rýží basmati.

Rozhovor se šéfkuchařem: Igor Chramec

I10Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Jednou z mnohých je kadeřávek. Málokdo ví, že tato super zdravá zelenina obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek, ze kterých se některé uchovají v jídle i při tepelné úpravě. Kadeřávek je možné připravit mnoha způsoby, vařený či dušený, ale také se z něj dá společně s ovocem udělat zajímavé smoothie.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Před nějakým časem jsem se dostal velmi blízko k autentické, tedy nepoevropštěné thajské kuchyni. A okamžitě jsem si zamiloval kombinaci zázvoru, chilli, limetkových listů a kokosového mléka. Vyzkoušel jsem to v různých kombinacích s masem, rybami či zeleninou a výsledek mě nikdy nezklamal.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Všichni si myslí, že šéfkuchaři se každý den stravují v top restauracích, případně si doma vaří jenom z těch nejlepších surovin. Ale většinou je to jinak. Ze zkušeností vím, že mnozí vyhledávají jednoduché chutě a klasickou domácí kuchyni. Já osobně dost často navštěvuji jedno veganské bistro, kde mají neskutečně dobré jarní závitky s velmi, velmi ostrou chilli omáčkou.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-65229490-tradicni-perfekcionismus-v-restauraci-v-zatisi