Z nabídky

Na kostičky krájený čerstvý tuňák marinovaný v balinéském sambalu s avokádem a červenou ředkvičkou    360 korun

Čínský pařený knedlíček plněný pečenou kachnou, okurkou a jarní cibulkou s čínskou barbecue omáčkou hoisin   150 korun

Pečená kachna na omáčce z červeného kari s liči a thajskou bazalkou   320 korun

Sýrové špízy z panýru marinovaného v indickém koření    230 korun

Tip

Z netradičních dezertů stojí za ochutnání zmrzlina ze zeleného čaje či karamelizovaný banán se skořicovým sirupem a badyánem.

Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Zkušený indonéský šéfkuchař Ari Munandar žije v Praze již téměř dvacet let a za tu dobu vedl týmy kuchařů prestižních restaurací v hotelu Mandarin Oriental či v hotelu Hilton. A před pár týdny se stal hlavním trumfem nového podniku Asian Temple, který byl otevřen ve velkorysých prostorech bývalé restaurace Bílkova 13.

Už při prvním pohledu potěší velkolepé pojetí variabilního a značně členitého interiéru, který je pojat jako chrám asijské kultury. Prostředí je líbivé, ale současně vkusné a nápadité. Celý interiér je rozdělený na čtyři restaurační a dvě barové zóny s kapacitou 240 míst.

Thajské kari a indický naan

Velkou výhodou nového podniku je skutečnost, že hosté mohou přeskakovat a vybírat z nejslavnějších kulinárních oblastí Asie, od Japonska a Číny až po Indii či Indonésii, a navíc si jednotlivé chutě a styly propojovat dle libosti a k thajskému kari si třeba místo obligátní rýže objednat indický chléb naan. Na výběr je přes čtyřicet orientálních pokrmů, které doprovází bohatá nabídka sushi a sashimi, nicméně složitý výběr poněkud usnadní moderní prezentace v iPadu, kde jsou všechny pokrmy vyfocené, a nerozhodným hostům tudíž napomůže vizuální podoba jídel.

Křupavý krab

Z předkrmů můžeme doporučit smažené tygří krevety obalené v křupavém česneku a šalotce, podávané s hustou tamarindovou omáčkou. Povedené jsou čínské knedlíčky plněné pečenou kachnou a dochucené barbecue omáčkou hoisin či svěží tuňák marinovaný v balinéském  sambalu, servírovaný s avokádem a červenou ředkvičkou. Gastronomickou zajímavostí je také smažený krab s měkkou schránkou, který se jí celý, tedy včetně nohou a krunýře.

Indonéská specialita nasi goreng

Češi nemají v lásce pálivá jídla, ale v Asian Temple se nemusí bát, neboť většina jídel není příliš pikantní. Jedinou výjimkou jsou hovězí nudličky smažené s chilli papričkami na chilli oleji. Z hlavních jídel stojí za zkoušku "signature dish" šéfkuchaře, indonéský národní pokrm nasi goreng, tedy smažená rýže se smaženým vejcem, kterou na talíři doprovázejí grilované krevety a kuřecí satay.

Z thajské kuchyně můžeme doporučit pečenou kachnu v červeném kari, servírovanou se sladkými plody liči a výrazně aromatickou thajskou bazalkou. Vegetariáni ocení výtečný špíz z grilované zeleniny a indického sýru panýru, marinovaného v indickém koření. 

Šéfkuchař Asian Temple připravuje hovězí s pepřovou omáčkou. Inspirujte se:

Připravte si hovězí s pepřovou omáčkou do pár minut

Vinařství Changyu

Velkou zajímavostí vinné karty jsou vína z nejslavnější čínské vinice Changju v Jen-tchaj, v provincii Šandong, kterou založil již v roce 1892 vinařský nadšenec Zhang Bishi s cílem připravovat špičková vína, která by mohla konkurovat evropským vinařstvím.

Záměr se mu podařil a již v roce 1915 začala jeho vína vyhrávat zlaté medaile na výstavách po celém světě, a čas od času dokonce porážela i vína ze slavného Bordeaux. V současné době vinařství patří mezi top 500 nejúspěšnějších podniků v Číně. Před dvaceti lety bylo v rámci vinařství otevřeno také první a jediné muzeum vinařské kultury v Číně. V nabídce Asian Temple je třeba čínské Chardonnay za 990 korun nebo cuvée z Cabernetu sauvignon a Merlotu za 2 990 korun.

Rozhovor se šéfkuchařem: Ari Munandar

Personal 013Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Rád vařím z asijských bylinek a koření, protože lidé v Evropě tyto byliny neznají a mně osobně udělá vždy největší radost to, jak jsou lidé překvapení  z nových chutí.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíc překvapilo?

Pořád kolem sebe slyším výraz Kobe, tak jsem ho samozřejmě také musel ochutnat. Pověst nelhala. Bylo to skvěle lahodné a křehké maso, především mě překvapila jeho dokonalá chuť a šťavnatost.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Rád chodím do restaurace Mesy, kterou vlastní můj kamarád. Vždy si objednám kraba na kari.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://ekonom.cz/c1-64978790-kralovstvi-orientalnich-chuti-v-asian-temple