Její představitel Roberto Brazzale reprezentuje sedmou generaci italského podnikatelského rodu. Jeho rozhodnutí vyrábět tradiční tvrdé sýry na Moravě způsobilo v Itálii skandál a pozdvižení.
Zajímavé jsou ovšem důvody, proč Roberto Brazzale přenesl výrobu „parmezánu“ na Moravu. K těm hlavním patří skutečnost, že na Hané nalezl dostatečně velké a racionálně řízené zemědělské podniky, které produkují mléko udržitelným způsobem.
Jak dále Ital vysvětluje, v jeho vlasti už by takový projekt nebyl možný. Na zemědělské půdě vyrostlo příliš mnoho staveb a úbytek půdy stále pokračuje. Plocha využitelná pro zemědělství je příliš rozdrobená, krajina fragmentovaná.
Připouští, že tento proces lze místy vidět i v České republice, ale začíná na úplně jiné úrovni a zdaleka nejde o takovou katastrofu, jako v jeho vlasti. Výroba sýrů je proto v Česku efektivnější a produkt konkurenceschopnější, domnívá se podnikatel. Novináře přitom vždycky potěší, když slyší chválu na své krajany.
Ale pak člověk jede zpátky do Prahy po dálnici a na místech, kde se proháněli zajíci a bývalo tam krásně, vidí samé obludné betonové krabice. Přičemž další a další přibývají. Obávám se, že přemnožením těch betonových krabic země na konkurenceschopnosti spíše ztrácí. I krajina má totiž ekonomickou hodnotu, na což třeba v Itálii přišli, až když bylo pozdě.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Petr Korbel



